SIFAKA MALÝ

V africké expozici se v těchto dnech objevili dva noví atraktivní obyvatelé – lemuři sifaka malý. Tato dvojice nezůstane osamocena a ještě během první poloviny června přibudou další dva jedinci.

Sifaka malý je středně velká poloopice vyskytující se pouze v západní a jižní části Madagaskaru, kde obývá širokou paletu lokalit od vlhkých tropických lesů až po suché západní listnaté lesy a trnité pouště a buše.


Délka těla se pohybuje mezi 43-45 cm a délka ocasu 56-60 cm. Hmotnost nepřesahuje více jak 5 kg. Má hustou, hebkou nejčastěji bílou až nažloutlou srst s hnědočernými ploškami na obličeji, temeni a na vnitřní straně končetin. Má dlouhé a silné zadní končetiny a dlouhý ocas, který využívá k udržování rovnováhy při skocích z jednoho stromu na druhý. Skoky se pohybuje nejen na stromech, ale také na zemi.


Žije v menších skupinách, které vede jeden dospělý samec. Jedna skupina vlastní teritorium o rozloze zhruba mezi 1 až 9 ha, které značí jak samci, tak samice. Dorozumívá se nejrůznější škálou posunků, zvuků a pokřiků. Za potravou, kterou tvoří především listy, plody, květiny a kůra, se vydává ráno a navečer, během nejslunečnější části dne odpočívá v korunách stromů.

Období páření trvá od ledna do března. Samice je březí 131 až 160 dnů a rodí jedno neosrstěné mládě. Po 3 až 4 týdny se mládě drží na břiše matky, kde saje mateřské mléko, následně se pomalu přemisťuje na záda matky a odstaveno je ve věku 5 až 6 měsíců. Dospělosti dosahuje zhruba ve věku tří let a v zajetí se může dožít i více jak 23 let.
V Červeném seznamu IUCN byl od roku 2016 zařazen do kategorie ohrožených druhů.

(zdroj informací: Wikipedia)

2 komentáře u „SIFAKA MALÝ“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *