MEDVĚD BARIBAL

Medvěd baribal, někdy také nazývaný medvěd černý, se vyskytuje na rozsáhlém území USA a Kanady. Přestože všichni baribalové žijí v Severní Americe, druh není blízkým příbuzným ani hnědého medvěda, ani ledního medvěda. Nejbližším příbuzným baribala je medvěd ušatý. Žije nejčastěji samotářským způsobem života v hustých lesích, ostatním druhům medvědů se vyhýbá.

Medvěd baribal má širokou lebku s tenkým čenichem a velkými čelistmi. Má delší dolní končetiny než medvěd ušatý. Ocas baribala měří jen 12 centimetrů a jeho černé uši jsou malé a kulaté. Chodidla jsou černá až hnědá, bezsrstá, kožená a silně vrásčitá. Samci obvykle váží mezi 60 a 250 kilogramy, samice zhruba o třetinu méně. Délka těla baribala je mezi 120 a 200 cm, v kohoutku měří 70 až 110 cm.

Živí se výhonky rostlin, lesními plody, kořínky či ořechy
dále loví ryby nebo menší savce, nepohrdnou ani zdechlinou, rádi si smlsnou na medu lesních včel.

Baribalové poměrně často vnikají do hospodářských stavení i do vozidel, aby se zmocnili potravin. Jsou velmi zruční a dokážou například odšroubovat víko konzervy nebo otevírat dveře klikou. Také jsou velice silní, i jejich mláďata dokážou jednou horní končetinou převrhnout až 150 kg těžké kameny. Baribalové se pohybují rytmickým, sebejistým pohybem a dokážou vyvinout rychlost až 50 km v hodině. U baribalů, stejně jako u ostatních medvědů se vyskytuje tzv. utajená březost, kdy se zárodek přestane na určitou dobu vyvíjet. Samice rodí vždy v zimě ve svém brlohu, medvíďata se rodí slepá, holá a bezzubá,
několik prvních měsíců sají matčino mléko a zůstávají v bezpečí brlohu
samice rodí kolem dvou mláďat.

Baribalové se ve volné přírodě dožívají kolem 25 let, v zajetí i 40 let. Tento druh medvěda je zařazen v celosvětovém seznamu CITES. Safaripark pod Klíčem v současnosti v severoamerické expozici díky velké kapacitě ubykací pro medvědy chová vedle medvědů grizzly a kodiaků i několik baribalů. Mezi nimi je k vidění i jedinec poddruhu žijící v britské Kolumbii, takzvaný bílý baribal.

(Zdroj informací: Wikipedia, zoo Tábor)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *