KUDU MALÝ

Kudu malý se vyskytuje ve východní Africe a zřejmě i na jižní části Arabského poloostrova v prostředí suchých křovinatých a lesnatých oblastí. Živí se převážně listy, výhonky, větvičkami a různými druhy travin. Aktivní je navečer a v noci, přes den odpočívá v hustém porostu.

Tato antilopa měří v kohoutku kolem metru a dosahuje hmotnosti až 100 kg. Samci jsou větší a jsou zbarveni šedohnědě, samice jsou kaštanově hnědé se světle zbarvenou břišní částí těla. Obě pohlaví mají na bocích kolem deseti bílých pruhů a dva bílé chomáče chlupů na spodní straně hrdla. Samci mají nevýraznou hřívu a asi 70 cm dlouhé rohy s kroucením.

Samice žijí v malých stádech (kolem 5 ks), samci žijí samostatně nebo v menších skupinkách, smíšená stáda jsou vyjímkou. Soupeření mezi samci je poměrně malé, kdy pouze v období rozmnožování si do sebe samci zaplétávají rohy a snaží se vzájemně přetlačit a položit na zem. Samice se před porodem po 7 až 8 měsíční březosti odpojuje od stáda a v ústraní porodí mládě, které po narození váží 4 až 7,5 kg. U kudu malého se dospělosti dožije přibližně čtvrtina narozených mláďat. Ve volné přírodě kudu malý se dožívá věku až do 15 let.


V současnosti je kudu malý podle Červeného seznamu ohrožených druhů (IUCN) zařazen mezi závislé na ochraně kvůli ilegálnímu lovu kvůli rohům a ztrátě biomu, který potřebuje pro své přežití.
Safaripark v současnosti chová samce, který se jmenuje Kumma. Vedení safariparku pro něho v současnosti hledá vhodné patnerky a postupně se tomu i daří, zcela nový přírůstkem je před několika dny stala samice kudu malého Kamma. Příjezd dalších samic kudu malého je očekáván během letních měsíců.

(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *