gepard štíhlý

Safaripark pod Klíčem se od svého založení chová gepardy. Jejich skupina v africké expozici je poměrně početná a daří se jí rozmnožovat.

Gepard štíhlý je kočkovitá šelma žijící na savanách Afriky a malá populace přežívá rovněž v Asii. Původní areál geparda zahrnoval Afriku, Arabský poloostrov, Blízký východ a Indii. V současnosti se vyskytují především ve střední, západní a jižní Africe. V Asii již téměř nežijí, gepard středoasijský je s největší pravděpodobností vyhuben, gepard indický je kriticky ohrožený. Malá populace zřejmě přežívá v nedostupných oblastech Íránu a Pákistánu.

 

Gepard může vyvinout rychlost okolo 100 km/h a vyniká především ve schopnosti měnit akceleraci. To z něj činí jednoho z nejhbitějších savců v přírodě. Loví převážně malé kopytníky, jako je gazela Thomsonova, gazela Grantova nebo impala. Příležitostně uloví i drobnější savce. Je aktivní ve dne, aby se vyhnul jiným, silnějším šelmám.
Gepard se výrazně liší od tělesné stavby kočkovité šelmy, některými znaky připomíná spíše šelmy psovité. Má poměrně malou, kulatou hlavu a dlouhé končetiny i ocas. Stavbou se podobá chrtům. Známým faktem je, že na rozdíl od většiny kočkovitých šelem nemá úplně zatažitelné drápy. Samci jsou větší než samice. Srst je zlatohnědá, tváře a břicho bílé, kresba srsti sestává z malých černých skvrn. Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě. Koťata jsou zbarvena výrazně jinak než dospělci. Na hřbetě mají světlou hřívu, kterou během dospívání ztrácí.

Gepardi se mohou pářit celoročně, samice je březí 90-95 dní, poté v hnízdě z trávy vrhne 3 až 6 koťat. Matka proto koťata často přenáší z místa na místo, protože lvi, hyeny nebo paviáni je zabíjejí, pokud je najdou. Do jednoho roku věku přežije jen 5 % mláďat. Mláďata s matkou zůstávají až do roku a půl věku a učí se lovit. Pohlavně dospívají ve třech letech, v přírodě se dožívají stáří až 12 let, v zajetí až 20 let. Gepard je nelegálně loven kvůli atraktivní kožešině a kvůli nárůstu lidské populace je zatlačován do rezervací, ve kterých žijí také lvi a hyeny, po člověku největší nepřátelé geparda. Kromě toho jsou gepardi ohroženi dalším problémem, který nastává při prudkém poklesu počtu jedinců v populaci. Dochází k příbuzenskému křížení a nevratnému snížení genetické variability. Budoucnost gepardů je tedy značně nejistá.
V červené knize ohrožených druhů jsou gepardi klasifikováni jako zranitelný druh, asijské poddruhy jsou kriticky ohrožené. Je zařazen do Evropského záchranného programu, v mnoha zoologických zahradách se je daří odchovat i s použitím umělého oplodnění.

(zdroj informací: Wikipedia)

2 komentáře u „gepard štíhlý“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *