GAZELA DAMA

Gazela dama, též gazela addra nebo gazela dančí, je považována za největší druh gazely. Obývá ve třech uznávaných poddruzích (N. d. dama, N. d. mhorr a N. d. ruficollis) severní Afriku, tedy saharskou poušť a území zvané Sahel. Jedná se o kriticky ohrožené zvíře. V divočině přežívá jen několik stovek jedinců. Poslední studie uveřejněná na stránkách IUCN hovoří o pouhých 100–200 kusech, pohybujících se zejména v Čadu, Mali a Nigérii. Živí se trávou, listy (zejména akácií), výhonky a ovocem.

Tato elegantní gazela dosahuje délky tělka až 165 cm, v kohoutku měří do 120 cm a váží až 75 kg. V přírodě se dožívá maximálně asi 12 let, v zajetí až 18 let. Tělo této gazely je bílé s červenou až hnědočervenou kresbou, která se liší dle poddruhu. Vždy je ale zachována bílá skvrna na krku. Mláďata jsou béžová. Mladé gazely rostou poměrně rychle; dostatečně silné jsou již několik dní po narození a po týdnu jsou schopni rychlého běhu jako dospělci. Obě pohlaví má rohy (samcům rostou znatelně větší), které se stáčejí do tvaru písmene „S“. Specifické jsou svou funkcí odvádět teplo, díky zvláštnímu povrchu, který teplo rozptyluje.

Safaripark pod Klíčem získal nedávno pár těchto zvířat ze zámořského chovu. V evropských zoo je jejich chov ojedinělý, ale předpokládáme, že ještě letos by k nám měly přicestovat další gazely, aby mohla vzniknout malá skupinka pro africkou expozici.

(zdroj informací:  Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *