Medvěd ušatý

Fero, Barbra a Bernard tvoří naši rodinku medvědů ušatých. Jedná se o jeden ze tří druhů asijských medvědů, které je možno v safariparku vidět. V roce 2020 k nim přibyl mladý pár těchto medvědů Saša a Máša.

Medvěd ušatý patří mezi menší medvědy, obývá střední a východní Asii, stoupá vysoko do hor a docela obratně šplhá po stromech. Žije hlavně v tropických a subtropických lesech. Raději žije v hornatých územích, odkud v letním období vystupuje do výšek okolo 3500-3700 m n. m. S blížící se zimou schází níže do údolí.

Živí se hlavně kořínky, žaludy, ořechy, výhonky a jinými plody, je téměř úplný vegetarián, někdy se v jeho jídelníčku vyskytuje med a hmyz, např. mravenci, občas si chodí přilepšit na lidské pole. Jinak se chová se mírumilovně a člověku se vyhýbá.Samec váží až 150 kg, samice do 90 kg. Délka jeho těla je až 180 cm. Dožívá se kolem 25 let. Medvěd ušatý má štíhlejší tlamu než jiní medvědi, černě zbarvenou srst a bílou skvrnu do tvaru V či Y na hrudi. Delší srst na lopatkách a po stranách krku tvoří dojem límce. Má skvělý čich, ale zrak a sluch není tak dobře vyvinutý, jak lze poznat i podle jeho dlouhého čenichu, drobných očí a středně velkých kulatých uší. Tlapy má vyzbrojeny dlouhými nezatažitelnými drápy. . Dospělí medvědi tráví více než polovinu své aktivity na stromech, kde získávají potravu. Žijí samotářsky kromě období páření během října. Březost trvá 6 – 7 měsíců, v únoru se rodí 1 – 4 mláďata, která jsou slepá a holá. Z brlohu odchází společně s matkou v květnu. V její balízkosti se drží více než dva roky od narození.

Pro medvěda ušatého je největší hrozba mizení biotopu a především zvětšující se poptávka po žluči, jež je po staletí využívána v tradičním asijském lékařství. Medvědi jsou pro žluč loveni pytláky, nebo drženi na farmách v malých klecích bez možnosti pohybu, kde je jim žluč velmi bolestivě odebírána. Odhaduje se, že takto je v Číně využíváno přes 9000 zvířat.Medvěd ušatý dosahuje stupně ohrožení zranitelného druhu.(zdroj informací pro článek Wikipedia – zkráceno)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *