PŘÍMOROŽEC ARABSKÝ

V expozici Asie bylo možno v posledních dvou letech vidět osamoceného samce přímorožce arabského Omara, ke kterému kterého vedení safariparku plánovalo doplnit další vhodné jedince. Zlom nastal až s příchodem letošního jara, kdy k nám dorazily tři mladé přímorožky, a tak můžeme bez ohledu na současnou situaci v naší zemi coby virtuální safaripark, který je otevřen nepřetržitě, konečně představit ucelenou chovnou skupinku těchto antilop.
Jedná se o relativně malý druh přímorožce bílého zbarvení těla, s protáhlejší hlavou, delším ocasem a dlouhými rohy. Živí se trávou, kořínky a listy ze stromů. Trávící trakt tohoto přímorožce dokáže zpracovat téměř všechnu vodu, která je obsažena v potravě. Je velký až metr a půl taktéž a metr a půl vysoký, hmotnost kolem 80 kg. Obývá Arabské polopouště, je aktivní především ve dne, v noci spí skrytý pod keři a stromy.Přímorožci jsou jediné antilopy,které se rodí s malými růžky obalenými kožnatým vakem.
V roce 1972 byl zastřelen poslední ve volné přírodě žijící přímorožec arabský. Naštěstí byl pro tyto antilopy již dříve založen v roce 1962 záchranný chov v zoo v americkém Phoenixu. Zoo Phoenix odchovala asi 240 mláďat a poskytovala je do dalších zoo. V roce 1982 byli přímorožci arabští vypuštěni zpět do přírody v rezervaci Ománského sultanátu a tento pokus byl úspěšný.
V zoologických zahradách po světě je v současnosti chováno několik stovek těchto antilop.
Přímorožec arabský se tak stal vůbec prvním zvířetem, které bylo v Červené knize ohrožených druhů přeřazeno z kategorie vyhynulý v přírodě do kategorie zranitelný (tj. není už ani ohrožený).
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, ábíčko.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *