AMAZOŇAN ZELENOLÍCÍ

Novým druhem papouška v expozici Střední a jižní Amerika je samec amazoňana zelenolícího. Patří sice mezi méně často chované druhy amazoňanů, ale není vyloženě vzácný. Na chov je náročný stejně jako častější a známější druhy amazoňanů. Většímu rozšíření tohoto druhu v českých chovech brání povinná registrace všech ptáků podle CITES.
Amazoňan zelenolící je papoušek obývající severní pobřežní oblasti Mexika, hlavně lesnaté nížiny s dostatkem vodních zdrojů. Do roku 1970 byl poměrně hojným druhem.
Jeho stavy však od té doby velmi značně klesly kvůli masivnímu odchytu. V současnosti se odhaduje jeho početní stav na 3. 000 – 6. 500 jedinců žijících na jediné lokalitě v severovýchodním Mexiku, která má od severu k jihu cca 1. 050 km a od východu k západu asi 750 km.
Tento amazoňan se vyskytuje ve skupinách, které mají až 100 jedinců. Dorůstá délky přes 30 cm. V době rozmnožování se hejna rozpadají na páry. V březnu probíhající námluvy jsou doprovázeny ječivými zvuky a štípáním do ostatních jedinců. Hnízdí ve stromových dutinách. Samice snáší 2 – 3 vejce, na kterých sedí 26 dní. Mláďata opouštějí hnízdo po 68 dnech.Živí se různými plody, bobulemi, jádry, ořechy, ovocem a různými semeny, převážně z borovic. Za potravou létají i do kukuřičných, rýžových a obilních kultur. Značné škody působí také na banánových a pomerančových plantážích, kde jsou pronásledováni střelbou.
V současné době je CITES zařadil jako bezprostředně ohrožený druh do přílohy I, proto se nesmí v Mexiku odchytávat a exportovat do jiných zemí.
(zdroj informací: ZOO LIBEREC, Chovzvířat.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *