MRAVENEČNÍK ČTYŘPRSTÝ

Safaripark během zimního období uvítal řadu nových přírůstků, mezi kterými je i nový mravenečník čtyřprstý. Jedná se o mladého samečka, který se jmenuje Ervín. Byl dopárován k naší samičce Elvíře, která u nás žije již poměrně delší dobu. Vedení safariparku usilovalo více než rok o pořízení druhého tamanduy a úspěch se konečně dostavil před dvěma týdny.
Jde o druh mravenečníka z Jižní Ameriky. Je to samotářské zvíře, jež obývá lesní i křovinaté biotopy, výborně šplhá po stromech, ale pohybuje se obratně i na zemi. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku, ve dne se ukrývá v dutinách. Živí se hlavně termity a mravenci, požírá i jiný hmyz a rád má i med a plod lesních včel. Nemá žádné zuby, potravu polyká celou a zpracovává ji až v žaludku. Při lovu jazykem doslova kmitá, za minutu 150x. Za den spolyká až 9 tisíc mravenců.
Tamandua je středně velký mravenečník s délkou těla a hlavy v rozmezí 34-88 cm. Jeho chápavý ocas je na konci holý a dlouhý 37-67 cm. V okolí řitního otvoru má pachové žlázy, které vydávají nepříjemný zápach. V sebeobraně se postaví na zadní nohy, ocas slouží jako opora a předními prackami s dlouhými drápy se brání. Dospělí váží 1,5 až 8,4 kg. Rozdíly ve velikosti samce a samice jsou nepatrné.
Páření probíhá zpravidla na podzim. Po březosti dlouhé 130-190 dnů se rodí jedno mládě. Mladí mravenečníci se vozí na zádech matky, ale někdy jsou uloženi na bezpečné větvi, zatímco se matka krmí.
Tamanduové se dožívají zpravidla věku mezi 10-12 lety. V své domovině jsou stále vzácnější kvůli ničení jejich životního prostředí. Jako ohrožený je zařazen i do seznamu CITES.
(zdroje informací pro článek: Wikipedia, ZOO Olomouc, ZOO Zlín)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *