RYS KANADSKÝ

Zcela novým druhem v severoamerické expozici je mladý samec rysa kanadského, který k nám přicestoval z Německa počátkem prosince minulého roku. V současnosti si zvyká na nové prostředí a je počítáno s jeho dopárováním vhodnou samicí.
Rys kanadský se vyskytuje se v severní části Severní Ameriky. Je přizpůsoben životu v chladnějších částech kanadských lesů mírného pásu. Vyznačuje se velmi hustou a jemnou kožešinou. Je dlouhý až kolem 1 metru a v kohoutku měří kolem 50 cm. Charakteristické jsou jeho nápadná srst na tvářích a až 10 cm dlouhý hustý a jemný kožich, v létě světle šedé a v zimě stříbrobílé barvy. Dosahuje hmotnosti v průměru 8-11 kg, což je asi poloviční váha rysa ostrovida. Typickým znakem jsou i velmi široké tlapy připomínající sněžnice, které snižují plošné zatížení a umožňují rysovi pohybovat se s jistotou po zasněžené zemi. Srst, jež tlapy pokrývá, je obzvláště hustá a dlouhá.
Rysi kanadští samotáři žijící převážně nočním životem. Velikost jejich teritoria se pohybuje v průměru od 15 do 50 km².
Jsou to výhradní masožravci. Jejich hlavní kořistí jsou zajíci měniví . V průměru uloví jednoho za 1-2 dny. Někde je to jejich prakticky jediná kořist (až 97 %), na jiných místech loví i jiná zvířata, především hlodavce, ptáky a ryby. Jsou schopni zdolat i nemocné, slabé či velmi mladé kopytníky. Pokud mají příležitost, konzumují i mršiny.
Rysi se páří v nejčastěji v březnu. Po cca 56-70 dnech březosti samice rodí 1-6 mláďat (nejčastěji 2-3), která zůstávají s matkou přibližně 10 měsíců, sourozenci spolu mohou být ještě o něco déle. Samice dospívají dříve (21 měsíců) než samci (33 měsíců). V přírodě se dožívají věku do 15 let, v zajetí to může být až kolem 25 let.
(zdroj informací: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *