TULEŇ LEOPARDÍ

Expozice polárního a mořského světa se dočkala v závěru roku vánočního dárku – páru tuleně leopardího. Jejich příjezd byl správcem safariparku avizován již na začátku roku 2019, původně bylo počítáno s počátkem podzimu, ale prioritní akcí bylo pořízení nového párů fos madagaskarských.
Tuleň leopardí je jeden z největších tvorů žijících v antarktických mořích při pobřeží Antarktidy, stojící spolu s kosatkou dravou (v podstatě je jediným známým predátorem těchto tuleňů) na vrcholu potravního řetězce Antarktidy. Je považován za antarktickou obdobu ledního medvěda.
Někteří jedinci dosahují délky až 4 m o hmotnosti bezmála 500 kg. Tuleň leopardí je jediný tuleň, kde je samice větší než samec. Pohybuje se rychle a mrštně. Čelisti má velmi pohyblivé, což mu umožňuje je široce rozevřít, uchopit a poté polykat velkou kořist. Plave pomocí předních ploutví, což je u tuleňů neobvyklé.
Největší podíl potravy mladých jedinců tvoří kril. Dospělci se živí především tučňáky, které loví zpravidla při jejich skocích do vody. Často se nad tuleni objevují racci, dychtící po zbytcích potravy. Tento způsob lovu uplatňuje hlavně v období, kdy se tučňáci stahují na břeh Antarktidy, aby vyvedli mláďata. Další potravou jsou krunýřovky, ryby, hlavonožci, ptáci a mladí tuleni jiných druhů.
Po většinu roku žijí tito tuleni samotářsky. Vidět je pohromadě je skutečná vzácnost. Jedinou výjimkou, kdy je možné dlouhodobě pozorovat více zvířat pohromadě, jsou námluvy a období, kdy se matka stará o mládě. Samec po námluvách svou družku opustí a ta pak rodí na mořském ledu během polárního jara, tedy od října do prosince. O mládě se stará sama bez přispění samce a to po dobu jednoho měsíce. Kojí ho mlékem s vysokým obsahem živin a mládě proto velmi rychle roste. Po měsíci mladému tuleni vypelichá „dětský kožíšek“ a místo něj mu naroste srst, s níž už se může samostatně pustit do lovu ve vodě. V té době matka ztrácí o potomka zájem a opouští jej. Mládě se už musí o sebe starat samo.
Tuleň leopardí je znám i několika případy útoků na člověka. V roce 2003 stáhl pod vodu britskou bioložku, kterou se po vytažení na břeh už nepodařilo oživit. V roce 2006 byl nedaleko vědecké stanice Rothera na konci Petermannova ostrova tuleněm leopardím zabit jeden britský potápěč.
Délka života tuleně leopardího dosahuje až 25 let. Odhad velikosti je populace se pohybuje od 220 000 až 440 000 zvířat.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, magazín 100+1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *