KIVI HNĚDÝ

Kivi hnědý je jeden ze zástupců čeledi kiviovití. Obývá Severní ostrov Nového Zélandu . Kiviové obecně jsou nelétaví ptáci, patřící mezi běžce. Vyskytují se pouze ve vlhkých lesích Nového Zélandu. Název kivi pochází z maorského slova, které popisuje jeho pronikavý hlas.
Kivi má silně redukovaná křídla, chybí jim obrysové peří i letky a peří připomíná srst. Jeho dlouhý zobák je na konci opatřen hmatovými pírky. Nozdry se otevírají na konci zobáku. U kiviů se vyskytuje znatelný pohlavní dimorfismus, kdy samec je o něco menší než samice. Kivi má vynikající hmat a čich a při hledání potravy spoléhá na tyto dva smysly. Zrak je slabý. Je aktivní v noci, kdy loví červy a larvy, které najdou v půdě.
Kivi žije v párech, ve kterých spolu zůstávají celý život. Samice klade většinou jen 1 vejce do společně vyhrabané nory. Na vejci sedí pouze samec kolem 75 dní. Po celou dobu sezení nepřijímá potravu, ztratí tak až třetinu své hmotnosti. Zhruba po čtyřech až šesti týdnech po vylíhnutí mláděte může samice snést nové vejce. Samec podobně jako pštrosi pečuje o potomstvo.
Většina druhů kiviů je ohrožená hlavně kvůli zavlečeným druhům, jako jsou potkani, lasicovité šelmy, kočky nebo prasata. Kiviové se vyvíjeli bez savčích predátorů, jsou proto nelétaví a hnízdí na zemi, jejich vejce, ale i dospělci, jsou tedy pro zavlečené savce snadnou kořistí.
Safaripark pod Klíčem v rámci australské expozice nově otevřel expozici ptáka kiviho, kterou obývá pár těchto zajímavých ptáků. Vzhledem k tomu, že se jedná o ptáky s převážně noční aktivitou, jsou však v expozici k zahlédnutí především po ránu.
(zdroj informací: Wikipedia, ZOO Zlín – Lešná)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *