TYGR INDICKÝ (BENGÁLSKÝ)

Tygr indický (též bengálský) je nejpočetnější poddruh tygra, vyskytující se převážně v okolí ústí řeky Gangy, v Indii a Bangladéši.
Indičtí tygři dorůstají podobné velikosti jako tygři ussurijští a spolu s nimi jsou tak největšími kočkovitými šelmami na světě. Samci váží v průměrně kolem 210 kg, obzvláště velcí jedinci až okolo 300 kg. Dosahují délky okolo 3 m včetně ocasu. Samice měří v průměru 2,5 m a váží 150 kg. Pruhování je méně husté než u ostatních tygrů, černé na žluto – až oranžovo – hnědém podkladě. Jeho zbarvení ho v lesních porostech dobře maskuje. Černé pruhy na jeho srsti připomínají stíny rostlin a větví.
Tygr loví převážně v noci, není v běhu vytrvalý, takže loví především slabá nebo zraněná zvířata. Mezi jejich hlavní potravu patří větší kopytníci (např. jeleni sambar, axis, barasinga, antilopy (nilgau), divoká prasata, gaurové a buvoli. Živí se také menšími zvířaty, jako např. zajíci, opice, hulmani a pávi. Jsou známy také útoky na nosorožce, krokodýly a mladé slony. Tygr útočí nejčastěji zezadu, ulovenou kořist si poté odtáhne do houští a její zbytky přikryje listím (tygři se často ke své kořisti opět vrací).
Tygr indický se rozmnožuje během jara, kdy hledá samici v jejím teritoriu, kde s ní pak 20-80 dní zůstává. Po úspěšném spáření se samec opět vrátí do svého teritoria.
Samice si během 2 týdnů vyhledá doupě (např. ve skalních dutinách nebo pod vyvráceným stromem), kde porodí 3-4 slepá mláďata mající už srst podobnou dospělým jedincům. Jsou matkou kojena zhruba 8 týdnů, pak jim začne nosit menší kousky masité potravy a následně se pak mláďata učí lovit vlastní potravu. Ještě před dosažením jednoho roku jsou mladí tygři schopni sami lovit.
Tygr je samotářskou šelmou s teritoriem o velikosti až 50 km2. Podle odhadu z r. 2010 se vyskytovalo ve volné přírodě kolem 2500 ks tohototo poddruhu tygra. V 19. století žilo jich v přírodě kolem 50 tisíc, ale kvůli ztrátě biotopu a pytlákům se jejich počet rapidně snížil. Byli loveni pro kůži, ale i pro kosti a zuby, které se využívaly v tradičním východoasijském lékařství. Tygr indický je přísně chráněný a v Bangladéší a Indii se pro něho staví přísně chráněné rezervace. Indický Projekt tygr pomohl ke zvýšení populace, na rozdíl od tygra ussurijského, sumaterského nebo malajského tak již nepatří mezi kriticky ohrožený poddruh.
Safaripark pod Klíčem již od počátku své existence tento poddruh tygra úspěšně chová v několika párech a pravidelně rozmnožuje. Kromě klasicky zbarvených indických tygrů je u nás chována i recesivní odchylka s bílým zbarvením. 
(Zdroj informací pro článek : Wikipedia – upraveno, zkráceno)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *