ZEBRA GRÉVYHO

Již v dobách původního Safari pod Klíčem byl plánován do africké expozice příchod nového druhu – zebry Grévyho, kterou jsme získali až na jaře roku 2017. Jednalo se o hřebce této zebry, který se objevil ve výběhu společně s pakoni bělobradými. Pozdějším pořízením dvou klisen vznikla chovná skupinka a v současnosti se můžeme pochlubit prvním hříbětem této zebry. Počet těchto zeber v Safariparku zcela jistě není konečný.
Zebra Grévyho obývá hlavně savany, křovinaté oblasti a polopouště východní Afriky na území Keni a Etiopie. Pojmenována je podle francouzského prezidenta Julesa Grévyho, jemuž byla darována etiopským císařem.
Její kohoutková výška se pohybuje mezi 140 – 160 cm. Délka těla je kolem 240 – 300 cm a může dosahovat hmotnosti kolem 400 kg. Po celém těle má černohnědé až černé husté pruhování, pouze břicho je bílé.
Zebry Grévyho vytvářejí menší skupinky, které vede dominantní hřebec. Ten si území i samice hlídá a brání před případnými soupeři. Na rozdíl od takzvaných stepních druhů zeber se zebra Grévyho nesdružuje do příliš početných stád. Nepodniká také dlouhé migrace v období dešťů, protože není tak silně závislá na vodě. Menší skupinky vede dominantní hřebec, který ve svém území žádného konkurenta nesnese. Proto také když se narodí v zoo hřebeček, musí v době dospívání stádo opustit.
Zebra Grévyho patří k nejohroženějším druhům velkých afrických savců a v Červeném seznamu IUCN je zařazena jako ohrožený druh. K hlavním hrozbám, kterým zebry čelí, patří úbytek zdrojů vody a vhodných biotopů. V prvním případě je to důsledek odvádění vody z řek pro účely zavlažování, v druhém přeměna přirozené savany v pastviny a s tím související potravní konkurence dobytka. K tomu se přidává přímý lov a nemoci přenosné z domácích zvířat. V současné době žije v přírodě jen asi 750 zeber Grévyho.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia a zoo Praha)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *