LEGUÁN MOŘSKÝ aneb malý příbuzný Godzilly v Safariparku pod Klíčem

Leguán mořský je vejcorodý ještěr, žijící na ekvádorském souostroví Galapágy v Tichém oceánu, dorůstající do délky 1 metru.
Vyznačuje se masivní hlavou a velkým tělem. Jako jediný z ještěrů hledá potravu v moři. Živí se mořskými řasami u souostroví Galapágy. Je navyklý na nízké teploty a přebytek soli. Dospělý jedinec se může ponořit až do hloubky 12 metrů a být pod hladinou oceánu déle než hodinu. Za normálních okolností však loví pomocí nehlubokých ponorů a lov netrvá déle než 10 minut. Pokud leguáni nehledají potravu, sluní se na kamenech a skalách. Často lze pozorovat až tisícové houfy leguánů na jedné části pobřeží.
Během páření jsou samci agresivní a bojují mezi sebou o samice. Dobrých míst k hnízdění je tak málo, že tisíce samic často kladou společně vajíčka do písku. Obvykle samice naklade 1 až 6 vajec. Mládě se líhne za 2-3 měsíce. Mláďata shánějí potravu v přílivové zóně a ukrývají se v rozsedlinách kvůli rackům a jiným mořským ptákům, kteří by je mohli sežrat.
Vzhledem k tvrdým ochranářským opatřením ekvádorské vlády a jeho potravní specializaci je chov leguána mořského v opravdových zoologických zahradách v současnosti prakticky vyloučen. Mořský svět našeho virtuálního safariparku si však může chov i takovýchto druhů zvířat dovolit (virtuální zoo jsou zde ve výhodě). Návštěvníci se tak mohou seznámit s naší trojicí leguánů mořských, které se podařilo zcela legálně a bez problémů získat z Japonska a stávají se tak jednou z největších novinek Safariparku pod Klíčem pro jaro 2019. Jejich jména jsou pro ně příznačná – Salty, Soltina a Salgada.
(ZDROJ INFORMACÍ: WIKIPEDIA)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *