TAPÍR STŘEDOAMERICKÝ

Tapír středoamerický, někdy též tapír Bairdův, je lichokopytník z čeledi tapírovitých. Tento druh tapíra je národním zvířetem sátu Belize. Tapíry obecně můžeme bez váhání považovat za živoucí fosílii, protože se vzhledově za posledních 35 milionů let téměř nezměnil.
Tapír středoamerický je největší americký tapír, který dorůstá až 2 m délky a dosahuje hmotnosti 400 kg. Zbarvený je tmavě hnědě, tváře a hrdlo jsou světle šedožluté, ušní boltce mají bílé okraje.
Je býložravý, živí se pupeny a listy stromů a keřů a spadaným ovocem. Vyhledává vlhká místa, obývá mokřady a bažiny a mangrovové porosty, dále žije v tropickém deštném lese, monzunových opadavých a mlžných lesích až do nadmořské výšky 3600 m n. m.
Tapír středoamerický žije samotářsky, ostatní tapíry před vstupem do jeho teritoria varuje ostrým hvízdáním. samice jsou březí 390-400 dní a rodí jedno mládě vážící od 5 do 8 kg. Mládět s matkou zůstává do věku dvou let.
Tapír středoamerický patří mezi ohrožené druhy, jeho počty poklesly během posledních tří dekád o polovinu z důvodu kácení pralesů a tím ztráty a fragmentace biotopu. Svůj podíl na poklesu počtů má z velké části rovněž ilegální lov. Problém je také chov skotu a koní, kteří přenášejí na tapíry nemoci a parazity. Podle odhadů v přírodě žije méně než 3 tisíce zvířat. Tento počet by v nadcházejících letech mohl klesnout až o 80 procent, pokud se nic neučiní, varoval IUCN.
V současnosti lze tapíra středoamerického v Evropě spatřit pouze ve 3 německých zoo. Vyjímkou je rovněž náš Safaripark pod Klíčem, kde je chována samice s mládětem. Pořízení samce vedení safariparku plánuje na přelomu roku 2019/2020.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, časopis Týden, Ottova encyklopedie zvířat)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *