KUNOVEC VELKÝ

V rámci rozšiřování australské expozice se coby novinku pro jarní sezónu 2019 podařilo vedení safariparku získat samečka kunovce velkého. Vedení safariparku počítá v dohledné době s pořízením samičky kunovce a již v této záležitosti začalo podnikat kroky.
Kunovec velký je vačnatec žijící v Austrálii v Novém Jižním Walesu, Victorii, Queenslandu a v Tasmánii.
Dospělý kunovec měří kolem 60 cm a váží přibližně stejně jako domácí kočky. Jeho kožich je tmavohnědý, na břiše světlejší a posetý bílými skvrnami. Má vak, který směřuje dozadu. Je to masožravec, s převážně noční aktivitou, lovící drobné obratlovce – plazy, ptáky i savce, malé druhy klokanů, ale je také mrchožrout. Přes den se kunovci zpravidla skrývají v norách.
Březost samic kunovce trvá 21 dní. Mají velmi početné vrhy, ale vzhledem k tomu, že mají pouze 6 mléčných bradavek, je samice schopna odchovat pouze 6 mláďat. Mláďata se rodí ve stádiu embrya, nemají srst jsou drobná a přelézají do vaku slepá. Mají rychlý růst, po poměrně krátké době se do vaku nevtěsnají a proto se vozí na matčině hřbetě. Po relativně krátké době jsou schopna následovat matku na lov a učí se lovit menší kořist. Přesto, že jsou v tomto období ještě přikrmována mlékem, masitá potrava se velice rychle stává hlavním obsahem jejich jídelníčku.
Poměrně donedávna byl kunovec díky svým občasným výpravám do kurníků australských farmářů pronásledován jako škodná. V poslední době se situace obrací, protože farmáři vzali kunovce částečně na milost díky tomu, že hubí nemalé množství myší a králíků. V současnosti je dle IUNC klasifikován jako téměř ohrožený druh.
V zajetí bývá tento kunovec chovám poměrně zřídka.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, encyklopedie Světem zvířat, Velký obrazový atlas zvířat, Od agamy po žraloka, Ottova encyklopedie zvířat).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *