OREL SKALNÍ

Orel skalní (Aquila chrysaetos) je jedním z největších žijících orlů na severní polokouli. Obývá Severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku. Rozeznáváme šest žijících poddruhů mírně se lišících zbarvením a velikostí.
Safaripark pod Klíčem získal koncem roku díky spolupráci s japonskými partnery pro asijskou expozici samce tamního poddruhu (Aquila chrysaetos japonica). V současnosti vedení má vedení safariparku v Japonsku rozjednáno dopárování samicí stejného poddruhu.
Je to robustní pták s dlouhým ocasem (délka těla až 90 cm, hmotnost až 4,5 kg), velkými a silnými spáry, silným zobákem a širokými křídly, které dosahují rozpětí až 220 cm. Zbarvení a velikost se viditelně liší podle poddruhů. Samice orla skalního jsou výrazně větší než samci. Zbarvení peří se pohybuje od černohnědé po tmavě hnědou se zlatým odstínem na temeni hlavy a zátylku, díky kterému získal i svůj anglický název zlatý orel (Golden Eagle). Hřbet bývá obvykle světlejší než břišní část těla. Mladí orli mají do 5 roku života světlá pera na křídlech a při kořeni ocasu.
Orel skalní má velice dobrý zrak. Při hledání potravy se vznáší ve velké výšce a sleduje terén pod sebou. Ve vzduchu se pohybuje průměrnou rychlostí 50 km/h, ale dokáže letět i 120 km/h a při letu střemhlav dosahuje rychlosti až 300 km/h.
Ulovenou kořist vynese na vyvýšené místo. Silným zobákem ji natrhá na menší kousky, které konzumuje. Často loví v párech a využívá tak vzájemné spolupráce. Jeho potravou jsou svišti, zajíci, myši, lasice, lišky, mladí jeleni, občas i malí až středně velcí ptáci. Během zimy, kdy je nedostatek potravy, se často přiživuje i mršinami.
Na stromech nebo skalách si buduje mohutné hnízdo, kam se vrací každým rokem. Hnízdo je až 2 metry široké a zhruba jeden 1 m vysoké, orel ho staví ze silných větví a vystýlá rostlinami a trávou.
Hnízdění trvá června do září ( mění se dle lokalit). Samice klade 2 bílá vejce, na kterých sedí asi 45 dnů. Mláďata jsou čistě bílá, postupně jim přibývá černé skvrnění a létat a vyhledávat potravu začínají po 50 dnech života. Ve většině případů přežije jen jedno, starší a silnější mládě (nepustí mladší k potravě nebo jej dokonce vystrčí z hnízda). V přírodě se může orel skalní dožít i více než 30 let, v zajetí dokonce přes 50 let.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *