KAJMAN BRÝLOVÝ

Safaripark pod Klíčem v nedávné době získal do své kolekce krokodýlů nového zástupce čeledi aligátorovitých – kajmana brýlového. Jedná se o vůbec prvního kajmana u nás za celou dobu existence safariparku. Tento druh se tak stává jednou z novinek jara 2019.
Kajman brýlový žije v Kostarice, Kolumbii, Brazílii, Ekvádoru, Guatemale, Mexiku, Hondurasu, Nikaragui, Peru a Panamě v pomalu tekoucích vodách, nížinných mokřinách a jezerech, je schopen tolerovat i slanou vodu; díky této adaptaci je také nejhojnějším zástupcem své čeledi.
Český druhový název brýlový je inspirován hřebenem mezi očima, který slabě připomíná obroučku brýlí. Několik poddruhů tohoto kajmana se liší zbarvením, velikostí a tvaru lebky. Samci dosahují délky od 2 do 2,5 m. Samice jsou znatelně menší. Dospělá zvířata mají tlustou kůži s olivovým nádechem. Mláďata mají obvykle nažloutlou barvu s černými skvrnami, kterou postupem času zcela ztrácí.
Mláďata se živí širokou paletou vodních bezobratlých, převážně pak larvami hmyzu, korýši a měkkýši. Postupem času začnou do svého jídelníčku zahrnovat i různé obratlovce, převážně ryby, obojživelníky, plazy a vodní ptáky. Dospělá zvířata si troufnou i na větší savce, např. divoká prasata nebo kapybary.
Období páření trvá u kajmanů brýlových v rozmezí mezi květnem a srpnem. Samice vybuduje hnízdo v podobě hromady různé půdy a rostlinné vegetace, kterou sem nahrne. V období dešťů, mezi červencem a srpnem naklade 14 až 40 (obvykle kolem 22) vajec, která po celou inkubační dobu, která trvá zhruba 90 dní pečlivě střeží. Samice dosahují pohlavní dospělosti mezi 4. a 7. rokem, samci zhruba ve stejném věku.
počet divoce žijících kajmanů je odhadován na více než jeden milion. Z tohoto důvodu není bezprostředně ohroženým druhem.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *