VARAN OBROVSKÝ

Safaripark pod Klíčem získal pro sezónu 2019 několik nových druhů zvířat pro již dlouho plánované rozšíření australské expozice. Mezi tyto druhy patří největší australský ještěr varan obrovský ( zvaný též perentie ), který byl popsán britským zoologem Johnem Edwardem Greyem v roce 1845.
Varany obrovské je možno v Austrálii potkat ve vyprahlých pouštních oblastech Západní Austrálie, Jižní Austrálie, Severního teritoria a Queenslandu, v místech plných skalnatých výběžků a soutěsek, s tvrdou půdou s sypkými kameny.
Rozměry tohoto ještěra jsou odpovídající jeho jménu, kterému dělá skutečně čest. Největší zdokumentovaní jedinci dosáhli délky až 2,5 metru a vážili kolem 20 kg.
I když by se mohlo zdát, nejedná se o žádné pomalé plazy, ale skutečně velmi rychlá a vytrvalá zvířata s denní aktivitou, která při běhu používají končetiny stejně jako savci. Dokáží běžet rychlostí více než 30 km/h a při běhu nesou tělo i ocas nad povrchem terénu. Mají rychlejší metabolismus než ostatní plazi, jednoduchá bránice jim umožňuje efektivnější způsob dýchání a zvláštní, dvoufázový rytmus srdečních stahů zajišťuje, že se jim v srdci nemísí okysličená a odkysličená krev. Umí také panáčkovat na zadních končetinách. Jsou vejcorodí a o vejce ani mláďata se nestarají. Páření předcházejí námluvy, při nichž mezi sebou samci zápasí o samice. Při souboji se postaví na zadní končetiny a snaží se jeden druhého povalit na záda. Vejce jsou kožovitá a snůšky varanů nebývají příliš početné.
Jako masožravec se varan obrovský živí širokou škálou kořisti. V závislosti na velikosti jedince loví hmyz, ještěrky, ryby, ptáky a malá zvířata, jako jsou u potkani a králíci. Větší jednotlivci dokážou ulovit velká zvířata, jako jsou meší druhy klokanů, wombati, a dokonce i osamocení dingové. Kousnutí tohoto varana dle zjištění výzkumníků z univerzity v Melbourne v roce 2005 je toxické kvůli bakteriím v jejich tlamě.
Všechny druhy varanů mezi ještěry vynikají dokonalými smysly a vysokou inteligencí. V zajetí dokáží odlišit svého ošetřovatele od ostatních lidí a dokáží reagovat i na jednoduché povely.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, knižní encyklopedie Atlas zvířat)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *