KLOKAN STROMOVÝ (LUMHOLTZŮV)

Novinkou pro počátek jarní sezóny 2019 v australské expozici našeho safariparku je skupinka klokanů stromových (Lumholtzových) ve složení samec, dvě samice a mládě. Jejich příchodem nastává nová etapa rozšiřování australské expozice o další nové druhy zvířat.
Klokani stromoví (Lumhotzovi) se ve volné přírodě vyskytují v deštných lesích severovýchodního Queenslandu. Obecně má rod stromových klokanů (Dendrolagus) celkem 10 druhů, dva se vyskytují v tropech severní Austrálie, ostatní obývají Novou Guineu.
Klokani Lumholtzovi jsou zdatnými lezci,na prstech mají dlouhé drápy, díky jimž velice obratně šplhají po stromech a s nadsázkou se dá se říci, že tak trochu nahrazují opice, které v Austrálii nepotkáme. Vzdálenost devět metrů mezi korunami stromů pro ně není žádnou překážkou. Vysoko na stromech tráví většinu času, zde se stravují (živí se listím) a spávají na jejich tlustých větvích. Samozřejmě umí slézt i na zem, kde se však pohybují pomaleji a méně obratně než ve větvích stromů, pomalu hopkají nebo se pohybují po čtyřech. Na rozdíl od ostatních druhů klokanů mají poměrně dlouhé přední končetiny. Žijí v malých skupinkách, na jednoho samce připadají většinou 2 -3 samice a jejich způsob života se dá nazvat skrytým. Dosahují délky těla až 80 centimetrů a délky ocasu až 90 centimetrů. Hmotnost se u stromových klokanů pohybuje mezi 4 až 10 kilogramy.
Samice těchto klokanů jsou březí krátce. Po 32 dnech se čerstvě narozený klokánek, který neměří ani 1 centimetr, pomocí drápků se vyšplhá od porodních cest do vaku za teplem, bezpečím a také mateřským mlékem. Mládě se osamostatní zhruba po roce jeho života.
V zajetí se tento druh klokanů dožívá více než 20 let. Jejich populace ve volné přírodě v Austrálii se dá označit jako stabilní a patří mezi málo dočené druhy.
(zdroj informací: Wikipedia, časopis Vesmír, encyklopedie)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *