HARPYJE PRALESNÍ

Snad nejvzácnějším chovaným druhem dravého ptáka Jižní Ameriky u nás v Safariparku je samice harpyje pralesní, kterou se koncem minulého roku podařilo získat z Německa. Samici bychom rádi časem sehnali partnera, vzhledem k poměrně velké vzácnosti tohoto druhu v chovech však půjde vše poněkud pomaleji než u jiných druhů zvířat.
Harpyje obývá nížinné deštné pralesy a je na jižní části kontinentu po kondorovi andském druhým největším dravcem s rozpětím křídel až 2 metry a váhou až 9 kilogramů. Samec je výrazně menší než samice. Má masivní zobák a mohutné silné nohy opatřené až 13 cm dlouhými drápy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně – hřbet je břidlicově černý, hlava a krk šedé, břicho bílé. Nohy jsou žluté. Ptáci mají v dospělosti na hlavě vztyčitelnou dvojitou chocholku. Harpyje má široká zaoblená křídla a dlouhý ocas, což jí umožňuje manévrovat mezi stromy.
Harpyje je aktivní lovec, způsobem lovu připomíná jestřába. Loví vřešťany, chvostany, malpy i jiné opice, hady, lenochody, aguti, mravenečníky, vačice, papoušky i jiné ptáky. Létá nízko nad lesem, na vyhlédnutou oběť se vrhá střemhlavým letem, obratně manévruje mezi stromy rychlostí až 90 km/h a strhává kořist z větví pomocí svých silných drápů. Dokáže ulovit až 10 kg těžkou kořist a ve vzduchu unese až 3/4 vlastní hmotnosti.
Harpyje žijí v párech po celý život a hnízdo mají umístěné vysoko na stromech. Může mít průměr až 1,5 m. Samice snáší jedno až dvě vejce, které zahřívá 56 dní. Mláďata jsou schopna letu až za 140 dní, dalšího půl roku je rodiče krmí na hnízdě a mládě zůstává v blízkosti hnízda i několik let. Hnízdo oba rodiče velmi pečlivě a tvrdě chrání. Harpyje odchovávají mladé jednou za tři roky. Zpravidla z každé snůšky přežije jen jedno mládě. Ve volné přírodě se harpyje dožívá okolo 30 let.
Tento dravec je tak vzácný, že ani domorodci, žijící v amazonském pralese, ho nemusí během života potkat. Jednou z příčin je, že pár harpyjí potřebuje k lovu obrovské teritorium o rozloze až tří desítek kilometrů čtverečních. V současnosti je harpyje pralesní ohrožena především mýcením místních pralesů, patří ke kriticky ohroženým druhům a je přísně chráněna.
Harpyje je možno nalézt v několika zoo Evropy, například v berlínském Tierparku. V zajetí se velice obtížně množí a úskalí a požadavků úspešného chovu je mnoho. Jsou náchylné na stres, potřebují zateplené zázemí a dokonce jsou známy i případy, kdy harpyje zabila svého chovatele.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, ZOO Praha, encyklopedie)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *