JELENEC BĚLOOCASÝ

Jelenec běloocasý (jelenec virginský), pochází z oblastí od jižní Kanady až po sever Brazílie. Byl však vysazen i v Evropě. V Čechách byli jelenci vysazeni na knížetem Colloredo Mansfeldem v oblasti Dobříš roku 1855. V ČR žije v současnosti kolem 200 ks jelenců v oblasti Brd a Podkrkonoší. Stálá větší populace je známa pouze ve Finsku.
Samci jelence váží průměrně od 50 do 100 kg, samice jsou menší, váží 40-90 kg. Délka jelenců je od 160 do 220 cm včetně ocasu a výška v kohoutku od 80 do 100 cm. Jelenci z tropických oblastí jsou vzrůstově menší než jelenci z mírného podnebného pásu. Samci mají paroží, které pravidelně shazují, laně jsou bez paroží. V létě je srst jelenců krátká a červenohnědá, v zimě je delší a šedohnědá. Spodní část hlavy, krku a břicha je bělavá.Ocas neboli kelka je až 30 cm dlouhý, porostlý na kraji a vespod bílou srstí. Stejně jako ostatní jelenovití se jelenci dorozumívají právě kelkou.
Jelencům k životu vyhovuje krajina, kde se střídají lesy s poli a loukami. Mají říji v listopadu až prosinci, kdy samci vydávají sykavé a hvízdavé zvuky a neúprosně bojují o samice. Po 7 měsíční březosti rodí samice 1 – 2 mláďata, která jsou zbarvena bílými skvrnami.
V severoamerické expozici v současnosti žije pár dospělých jelenců. Rozšíření chovu jelenců v safariparku není v současnosti reálné a je spíše okrajovou záležitostí.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *