Člunozobec velký (africký)

Člunozobec velký je pták z řádu veslonohých, známý díky svému netradičnímu zobáku. Jeho výška se pohybuje v rozmezí 1,2 až 1,7m a rozpětí křídel je více než 2 m. Je šedavě modrý s hnědou spodní stranou křídel s šedým pruhem. Nejnápadnějším znakem člunozobce je velký plochý zobák tvarem připomínající člun, díky němuž dostal český rodový název. Nápadná je světlá chocholka na hlavě. Samec se od samice zbarvením neliší, mladí ptáci jsou hnědí.
Tento pták žije ve východoafrických bažinách, jezerech a močálech v od Súdánu po Zambii samotářským způsobem života v rostlinné vegetaci na březích bahnitých vod a loví vodní živočichy jako jsou ryby, obojživelníci nebo želvy, občas i hady, ještěrky, hlodavce a mladé ptáky. Styl lovu se podobá způsobu lovu volavek. Potravu loví hlavně v noci, přes den většinou vysedává a odpočívá na větvích stromů.
Hnízdo z rákosu a trávy si staví na zemi a do něho klade 2 – 3 vejce, na kterých sedí asi měsíc.ů. Mláďata jsou na svých rodičích závislá i po opuštění hnízda a dospívají ve po 3 roce života. V zajetí je chován poměrně vzácně a může se v něm dožít až 36 let. Počet volně žijících jedinců stále klesá v důsledku ničení biotopu a lovu těchto ptáků.Od roku 2004 je v Červeném seznamu IUCN zařazen do kategorie zranitelných druhů.
Člunozobci se v evropských zoo objevili už koncem 19. století. Více člunozobců se však dostalo do zoologických zahrad až téměř o století později. Odchov těchto ptáků se však dlouho nedařil. Až roku 2008 se poprvé v zajetí jako první na světě podařil umělý odchov 2 mláďat (zoo Cambron – Casteau). Další velká událost v chovu člunozobců následovala o rok později, kdy se konečně se v Lowry Parku (USA, Florida) podařil přirozený odchov rodiči.
V Safariparku pod Klíčem po delší době chováme pár těchto velmi pozoruhodných ptáků. Pro našeho samce Dannyho jsme získali vhodnou partnerku až z Japonska. Samička si přivezla své jméno ze své domoviny. Jmenuje se Nyoko (v japonštině klenot). Odchov mláďat tímto párem by byl pro safaripark velkým úspěchem.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *