TUKAN KRÁTKOZOBÝ

Tukana krátkozobého najdeme ve volné přírodě v tropických, subtropických a deštných lesích. Vyskytuje se od Severního Mexika až po Venezuelu a Columbii.
Tukan krátkozobý dosanuje déky těla i se zobákem až 55 cm, z toho pestře vybarvený zobák ( zelený, s červenou špičkou a oranžovými boky) činí zhruba třetinu celkové délky těla. Peří je černé s krásně žlutým krkem a hrudí, nohy má zbarveny modře, ocasní pera jsou na špici červená.
Hnízdí v dutinách stromů, v nichž mnohdy přespávají celé rodiny tukanů a jejichž dno je většinou pokryto zbytky strávených plodů. Samice snáší 2-4 vejce, jež zahřívají samec i samice. Po přibližně 15-20 dnech se líhnou mláďata, o něž do doby než vzlétnou pečují oba rodiče.
Tukan krátkozobý je podobně jako ostatní tukani velice společenský pták, žije v hejnech o počtu 6 až 12 jedinců. Nepatří mezi dobře létající opeřence, pohybuje se hlavně přeskakováním ze stromu na strom. Uvnitř skupinek tukanů vládne rodinná hierarchie, mezi sebou se dorozumívají svými zobáky a vzájemným krmením se různými plody. Tukani se živí především různými plody, ale příležitostně i malými ptáky, vejci, hmyzem a drobnými plazy.
V našem safariparku chováme samce tohoto druhu tukana, kterému říkáme díky jeho všetečné povaze Čipera. Zda a kdy k němu pořídíme vhodný protějšek záleží na chovatelském záměru a finančním rozpočtu pro příští roky. Prozatím je Čipera čistě expozičním zvířetem.
(ZDROJ INFORMACÍ PRO ČLÁNEK: WIKIPEDIA, CHOVATELSKÉ PUBLIKACE, KNIŽNÍ ENCYKLOPEDIE)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *