URZON KANADSKÝ

Severoamerická expozice v jarních novinkách nezaostává. Vedení Safariparku samozřejmě myslelo na její obohacení o nový druh zvířete, kterým se stal urzon kanadský jménem Spike. Vzhledem k tomu, že tento druh nepatří mezi ohrožené, je Spike pouze expozičním zvířetem a jeho dopárování není plánováno.
Urzon kanadský je hlodavec, žijící v Severní Americe od Aljašky na západě po poloostrov Newfoundland na východě. Na jih zasahuje až do Tennessee a na severozápad Mexika. V minulosti se urzoni v letním období vyskytovali i na severu a západě Velkých plání v USA.
Svým vzhledem připomíná dikobraza, s nímž bývá laiky zaměňován. Na rozdíl od něj má kratší a měkčí ostny a dokáže šplhat po stromech. Přes podobný vzhled jsou však urzoni jen málo příbuzní s dikobrazy.
Urzoni mají robustní postavu. Tělo měří 645-680 mm, ocas je 145-300 mm dlouhý. Váží obvykle 3,5 – 7 kg, ale velcí samci mohou údajně dosáhnout váhy až 18 kg. Svrchní část těla je pokryta dutými ostrými ostny, které jsou asi 2 mm silné, až 75 mm dlouhé a je jich asi 30 000. Kolem nich rostou delší tuhé chlupy, někdy bíle zakončené. Horní část těla je obvykle tmavě hnědá až do černa, jednotlivé ostny mají žlutavý základ a černou špičku. Na noze mají čtyři prsty vpředu a pět vzadu. Ty jsou opatřeny mohutnými zahnutými drápy, jež společně s dlouhými silnými palci umožňují šplhání po stromech. Chodidla mají silná a holá.
Urzoni obývají různá prostředí. Žijí především v jehličnatých i listnatých lesích. Jsou ale velmi přizpůsobiví a lze je nalézt i v otevřené tundře nebo na pastvinách. Jsou to převážně noční zvířata. Urzoni kanadští žijí samotářským způsobem života. Živí se nejrůznější rostlinnou potravou. Rodí jedno dobře vyvinuté mládě, které je už po dvou dnech schopno lézt po stromech. Mohou se dožít až 18 let.
Urzon kanadský není podle posouzení Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) ohrožen a v červeném seznamu druhů je vyhodnocen jako málo dotčený druh.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *