RYS IBERSKÝ – PARDÁLOVÝ

Rys iberský, též rys pardálový, je kočkovitá šelma vyskytující se endemicky v jihozápadní části Pyrenejského poloostrova. Je to ohrožený druh, v současnosti žije přibližně 400 jedinců ve čtyřech španělských populacích v oblastech Doñana, Sierra Morena, Montes de Toledo, Valley Matachel a v portugalském Vale do Guadiana.
Rys iberský má tělo dlouhé 0,8-1 m a váží 7-14 kg. Samci jsou o 25 % větší než samice. Má dlouhé nohy, krátký ocas, krátké tělo a poměrně malou hlavu. Charakteristické jsou bílé licousy a dlouhé ušní střapce. Má krátkou žlutohnědou srst s tmavými skvrnami a světlou břišní částí.
Dospělý rys iberský žije samotářským životem, jeho území má rozlohu 10 až 20 km2. Teritoria vytváří především v křovinaté středomořské krajině Samčí teritorium přesahuje nejčastěji teritorium jedné samice, a převažující jsou monogamní vztahy. Aktivní je většinou v noci, především za soumraku a rozbřesku.
Rys iberský je specialista na lov králíků divokých, kteří představují 80-99 % jejich potravy. Kromě divokých králíků občas rysové uchvátí i jiné živočichy. Jedná se především o malé a střední hlodavce od hrabošů po zajíce. Zabíjí také ptáky, nejčastěji orebici rudou.
Páření probíhá jednou ročně v průběhu ledna a února a mláďata se rodí po 65 dnech březosti ve vykotlaných stromech s velkými dutinami. Obvykle se rodí 3 mláďata, ale pouze dvě z nich se dožijí jednoho roku. Jsou kojena přibližně 10 týdnů. Ve věku 4 týdnů začínají přijímat masitou potravu. Mláďata zůstávají v noře do věku 2-3 měsíců. Poté opouští noru a zůstávají v doprovodu matky do věku 10 měsíců. Ve věku 12-24 měsíců mladí rysové opouštějí teritorium matky.
Safaripark chová v evropské expozici samce tohoto druhu rysa. Výhledově je počítáno s dopárováním mladou samicí. Vše je otázkou sehnání nepříbuzného jedince z chovů evropských zoo.
(zdroj informací: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *