CHAMELEON JEMENSKÝ

Do terárií asijské expozice nově přibyl další druh ještěra – chameleon jemenský. Jeho pořízení bylo již delší čas plánováno a nyní nastal čas k jeho představení návštěvníkům našeho safariparku.
Chameleon jemenský obývá horské a podhorské polopouště na jihu a jihozápadě Arabského poloostrova v oblasti od provincie Asír v Saúdské Arábii až do Jemenu k okolí města Aden. Vyskytuje se v nadmořských výškách mezi 1200 – 2000 m n. m.
Samec měří až 65 cm, samice do 45 cm. Má širokou tlamu a nezávisle na sobě pohyblivé oči, hlava nese nápadnou přilbu až 8 cm vysokou. Hrdelní a hřbetní hřebeny jsou výrazné, s ostnatými šupinami. Tělo je bočně zploštělé a nohy mají prsty se silnými drápy srostlé v klíšťky. Ocas je dlouhý a ovíjivý. Základní barva kůže je zelená, jež se v závislosti na náladě mění ze světle citronově zelené do jednolité tmavě olivové. Zelená základní barva je přerušována pruhy a skvrnami žluté, hnědé a modré. Výraznost těchto znaků závisí na kondici, náladě a teplotě těla ještěra.
Je to stromový živočich, žije ve větvích akácií, na sukulentních rostlinách a keřích,v alejích, nebo i na kulturních plodinách, jako je kukuřice. Den tráví ve výšce 1 – 3 m nad zemí, nocuje na nejvyšších větvích.
Je velice žravý, dlouhým jazykem lapá členovce i drobné obratlovce, jako jsou ještěrky, gekoni, nebo mláďata ptáků. Dospělí chameleoni jemenští přijímají i rostlinnou potravu.
Období páření připadá v přírodě na září a říjen. Za 30-45 dní po samice do 20 cm hluboké, vyhrabané jamky, snáší 20-70 vajec. Snůšku zahrabe. Mláďata se líhnou za 150-200 dní a ihned po vylíhnutí jsou samostatná. Samice dospívají v 6 až 7 měsících, samci později.
V zajetí se chameleon jemenský páří celoročně a samice může mít až tři snůšky vajec za rok.
(zdroj informací pro článek: Wikikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *