KROKODÝL MOŘSKÝ

Krokodýl mořský je největší z žijících krokodýlů. Průkazně byly zdokumentovány exempláře dlouhé 6 metrů a vážící kolem 1 tuny.
Jak už název druhu napovídá, je domovem zejména v přímořských oblastech, nemá ale problém žít i ve vnitrozemských řekách a bažinatých oblastech často až mnoho set kilometrů ve vnitrozemí.
Jeho oblastí rozšíření je východní břeh Indického subkontinentu, Srí Lanka, prakticky celá Zadní Indie zahrnující Bangladéš, Barmu, Laos, Thajsko, Kambodžu, Vietnam a Malajsii. Dále Filipíny, Indonésie, Brunej, Papua Nová Guinea, Palauské a Šalamounovy ostrovy, souostroví Vanutu, Nové Hebridy a severní Austrálie.Zprávy z 18. století hovoří dokonce o pozorování zřejmě náhodných tuláků na japonském vulkanickém ostrově Iwo Jima, souostroví Rjukjů a dokonce u hlavního japonského ostrova Honšů. Spekuluje se i o historickém sporadickém výskytu v jižní Číně a dokonce na Seychelských ostrovech v Indickém oceánu. To je ale minulost. V mnoha uvedených státech jsou jeho stavy značně zredukovány, například v celém Thajsku přežívá jen posledních několik desítek kusů.
Počet těchto krokodýlů je v současnosti odhadován na 200 – 300 tisíc jedinců. V Austrálii je to 100 – 150 000 ks, poměrně dobrá situace je i v Papui Nové Guinei, kde jsou aktivní ochranářské projekty úspěšné a přinášejí výsledky. Tím se inspirovala i Indonésie a výsledky jsou též patrné.
Přestože má krokodýl mořský na zadních končetinách mezi prsty plovací blány, plave pomocí vlnění svalnatého ocasu. Dokáže uplavat vzdálenost více než 1000 km po moři. V potravě není vybíravý. Mláďata se zprvu živí hmyzem, měkkýši a pulci. Dospělí loví malé kraby, želv přes obojživelníky a ryby až po velké savce. Na kořist útočí z vody, rychle ji popadnou, stáhnou do hloubky a utopí. Krokodýli loví kořist také zespoda ve vodě a útočí na měkké břicho. Do kořisti se zakousnou a čelistmi a otáčením z ní rvou kusy masa. Krokodýl mořský útočí i na člověka, ročně má na svědomí kolem 300 životů.
Samice krokodýla mořského dospívají v 10 letech, samci kolem16 let. Samice klade až 60 vajec, která zahrabe asi 0,5 metru hluboko do bahnité půdy, 50 až 60 metrů od břehu toku nebo nádrže. Na snůšku navrší kupu listí, větví a bahna vysokou 1 m a v průměru měřící až 9 m. Toto hnízdo hlídá až do vylíhnutí mláďat, ukrytá v louži, kterou si vyhrabe ve vlhké půdě. Mláďata se z vajec líhnou obvykle po dvou měsících, v nepříznivých podmínkách později. Matka střeží mláďata, která měří kolem 25 cm, po několik dní.
Vzhledem ke své velikosti nebývá krokodýl mořský často chován v evropských zoo a privátních chovatelských zařízeních.
V Safariparku pod Klíčem je k vidění od července 2017 velký samec tohoto krokodýla Gaos a o poznání menší a mladší samice Gamera, která u nás žije již delší dobu.
(zdroj informací pro článek: Krokodýlí zoo Praha a Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *