PŘÍMOROŽEC JIHOAFRICKÝ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Safaripark pod Klíčem chová čtyřčlennou skupinku přímorožců jihoafrických, sestavenou z nepříbuzných jedinců pocházejících z různých chovů. Vedení Safariparku počítá s tím, že se postupem času podaří skupinku rozšířit o další jedince jak z vlastního chovu, tak i z jiných zdrojů.
Přímorožec jihoafrický je antilopou velkého vzrůstu. Obývá travnaté oblasti s křovinami a pravé pouště v jihozápadní Africe. Tělo má zbarveno šedě s výrazným plavým nádechem a výrazně oproti tělu má černě a bíle zbarvenou masku, uši, břicho i nohy. Pod boky je zřetelný černý pruh. V kohoutku má kolem 1 m, tělo je až 2,4 m dlouhé a ocas až 90 cm. Největší kusy dosahují váhy až 210 kg. Samci i samice mají šedé kroužkované rohy, které jsou u samců větší.
Díky dlouhodobé výdrži bez vody přímorožci přežívají i v tvrdých podmínkách typických pro pravé pouště. Vodu získanou z potravy jsou schopni si v těle udržet díky vlastnosti nepotit se a nedýchat těžce, také trus je velice suchý. Horké části dne většinou tráví ve stínu stromů. Žije ve stádech o velikosti do 40 kusů, která tvoří dominantní samec, několik nedominantních samců a početná skupina samic, často ve společnosti zeber a gazel.
Živí se téměř všemi rostlinami, které jeho životní prostředí nabízí.
Přímorožci jihoafričtí se rozmnožují v obdobích po celý rok podle dosažitelnosti zelené potravy. Samice rodí věšinou jedno, vzácně dvě mláďata. Samci přímorožců se vyznačují velkou útočností proti predátorům (především lvi a levharti). Přímorožec africký se často chová v zoologických zahradách.
(Zdroj informací pro článek: Wikipedia )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *