NYALA HORSKÁ

Samec nyaly horské Biko je prvním zástupcem svého druhu v expozici Afrika v našem Safariparku. Vedení Safariparku předpokládá, že časem k němu přibude jedna až dvě samice.
Nyala horská je antilopa z čeledi lesoni. Jde o poměrně velké antilopy dorůstající délky kolem 250 cm, v kohoutku až 130 cm a o hmotnosti do 250 kg. Mohutné zakroucené rohy samců mohou dosáhnout délky až 120 cm. Oblastí jejího výskytu je jižní Etiopie, přesněji pohoří Arussi, Bali a Wellega. Jejím biotopem jsou horské lesy, louky, pastviny, křovinaté stráně a vřesoviště.

Srst je šedohnědá, na břiše i na spodní části krku chybí hříva oproti nyale nížinné, pod krkem se nachází velká bílá skvrna a na plecích je zřetelný bílý pás. Pruhování antilopy nyala je na bocích je dosti nevýrazné. Od slabin k zadku je vidět šikmá linie tvořená šesti až deseti bílými skvrnkami. Samci a samice se zbarvením skoro neliší, mláďata jsou světlejší. . O životě těchto zvířat je poměrně málo poznatků , v zajetí se vyskytují zřídka, chovány jsou například v zoo Berlín. Nyaly žijí ve skupinách přibližně do deseti kusů, staří samci samotářsky. Doba březosti je kolem šesti měsíců, samice rodí jediné mládě.
V současnosti jsou početní stavy nyal horských poměrně stabilizované, žije jich okolo 3000 jedinců, důležitým mezníkem pro zachování druhu bylo vytvoření horského národního parku Bale v roce 1970.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia, původní článek Safari pod Klíčem, zeměpis Etiopie, knihy Ing. Josefa Vágnera)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *