GEPARD ŠTÍHLÝ „KRÁLOVSKÝ“

Jako královští gepardi se označují jedinci, mající místo malých černých teček kresbu srsti tvořenou velkými, splývajícími skvrnami a pruhy.
Už v roce 1926 byl lidmi v jižní Africe pozorován gepard takto zbarvený. Byl popsán jako nový druh s názvem gepard královský. Už v roce 1928 ale došel anglický přírodovědec A. Chapman k závěru, že jde jen barevnou odchylku geparda štíhlého.
O mnoho desítek let později, v roce 1981, se ve výzkumné stanici pro gepardy v jižní Africe narodila dvěma tečkovaným gepardím sestrám mláďata, a v obou vrzích se vyskytlo po jednom pruhovaném kotěti. Otcem byl divoký gepard odchycený v oblasti Transvaalu, odkud byli všichni dosavadní královští gepardi. Bylo tak potvrzeno, že jde o dědičnou recesiní genetickou odchylku, což znamená, že mládě musí získat gen pro pruhované zbarvení od matky i otce. Pokud by jej podědilo jen po jednom z nich, gen se neprojeví a mládě klasicky tečkované. Recesivní dědičnost rovněž vysvětlila, proč jsou tito gepardi tak vzácní. Chapmanův závěr byl tímto potvrzen.
V našem safariparku je možno v současné době vidět pár gepardů královských, samce Lexu a samici Cremu. Kromě nich je u nás chována odděleně skupina klasicky zbarvených gepardů.
(zdroj informací pro článek: abíčko.cz a Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *