KAHAU NOSATÝ

V expozici Asie je nepřehlédnutelným pár poněkud zvláštně vypadajících opic, které se jmenují kahau nosatý. Samec August a samička Kolombína tvoří základ budoucí chovné skupinky.
Kahau nosatý patří do čeledi kočkodanovitých. Žije pouze na ostrově Borneo. Obývá nížinaté, deštné pralesy na březích řek, jezer a v blízkosti moře.
Kahau je větší opice zdržující se hlavně na stromech. Samec je velký až 75 cm, samice jen 60 cm, samec váží až 24 kg, kdežto samice jen 10 kg, ocas samců měří okolo 66 cm, kdežto samic jen 56 cm. Samec má nos tvaru okurky dlouhý až 10 cm, samice má nos krátký, „pršák“ otočený nahoru. Kahau má hřbet cihlově červený, končetiny šedivé, spodek těla a ocas krémový, obličej je zbarven do červena. Je nápadný svým vystouplým břichem.
Žije v mangrovech, kde se živí listy, pupeny, semeny a plody určitých mangrovníků. Je to přísný potravní specialista, který nemůže žít v oblasti s jiným druhem potravy. Jeho potravní zaměření způsobilo, že kahau si s ostatními primáty nekonkuruje.
Tyto opice žijí v tlupách do 30 jedinců, tvořených dominantním samcem, podřízenými samci, samicemi a mláďaty. Mladí samci často vytvářejí samostatné tlupy. Březost samic trvá přibližně 150 dnů a rodí jedno mládě. Kahau patří mezi ohrožené druhy v důsledku ničení jeho biotopu.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *