VARI ČERNOBÍLÝ

Novým lemurem chovaným v našem Safariparku je vari černobílý, kterého jsme získali před několika týdny z Německa. Tento druh u nás zatím reprezentuje mladý samec Fífa a samice Triki. V příštím období je počítáno s doplněním jedné až dvou samic, aby vznikla malá skupinka těchto zajímavých zvířat.Stejně jako ostatní lemuři, je vari černobílý endemitem ostrova Madagaskar. Obývá tropické deštné pralesy severovýchodního Madagaskaru. Donedávna byl česky nazýván lemur vari a zahrnoval dva poddruhy, dnes jsou oba vedeny jako samostatné druhy a oba již s rodovým jménem vari – vari černobílý a vari červený.

Je střídavě černobílý – černý obličej, vršek hlavy, ramena a předloktí, dlaňová část rukou, vnitřní strana a chodidlová část nohou a ocas.Způsob života tohoto lemura je denní a žije ve skupinách o 4 – 16 jedincích. Skupiny mají složitou sociální strukturu, vede je dominantní samice. Samice jsou agresivnější a někdy napadají samce – aby byly dřív u potravy, jelikož energetický výdej samic je vzhledem ke zkrácenému rozmnožování a péči o potomstvo mnohem vyšší než u samců.Dorozumívají se škálou hlasových projevů, většinou velmi hlasitých a pronikavých. Do řevu, či štěkání se obvykle zapojují všichni členové skupiny.

Ačkoli patří mezi denní lemury, je rozmnožování podobnější lemurům nočním – poměrně krátká březost (90 – 100 dní), větší počet mláďat ( až 6) a rychlé pohlavní dospívání (2 – 3 roky). V přírodě staví pro účely rozmnožování hnízda v korunách stromů. O potomstvo se stará samice, v menší skupině vypomáhá i otec, ve velké nikoli, a to z prostého důvodu – ve velké skupině se samice páří s mnoha samci a tudíž je otec neznámý, zatímco v malé skupině se otcovství zapřít nedá.V přírodě se vari dožívá 9 – 14 let, v zajetí – okolo 25 let. Vzhledem k dobré aklimatizaci a denní aktivitě bývá často chován v ZOO.

(zdroj informací: Wikipedia, ZOO Olomouc)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *