ŽELVA SLONÍ

Jak je všeobecně známo, sopečné souostroví Galapágy geograficky spadá k jihoamerické pevnině. Snad úplně nejznámějším druhem zvířat obývajících tyto ostrovy je želva sloní. Safaripark pod Klíčem chová v současné době skupinu pěti želv sloních.

Želva sloní je největší žijící pozemní druh želvy. Může být až 1,2 m dlouhá a dosahuje hmotnosti 200 kg. Tvar krunýře se liší podle poddruhu želvy: některé mají krunýř sedlovitý a v přední části klenutý, což jim umožňuje zvednout hlavu a dosáhnout tak i na vyšší zdroje potravy, jiné mají krunýř klenutý a živí se nižšími rostlinami. Končetiny jsou robustní, s krátkými prsty.


Většinu života tráví pastvou v malých skupinách a vyhříváním se v loužích nebo válením v bahně. Zásnuby v době rozmnožování jsou u želv bouřlivé. Jakmile samec vyhledá příhodnou samici, drsně jí vnutí podřízené postavení, kouše a štípe ji do nohou, aby ji přinutil k nehybnosti. Potom se vysune na její hřbet a páří se s ní. Jako všechny želvy jsou vejcorodé, samice vyhrabávají v zemi jámy, kam kladou vejce.


Přestože některé tyto želvy žijí déle než 100 let, druh je z hlediska ochrany zranitelný ve své existenci z důvodu výskytu invazivních druhů zvířat na ostrovech. Od roku 1965 se snaží výzkumná stanice Charlese Darwina pozvednout jejich populaci, což se jí daří. Do přírody bylo vypuštěno do přírody více než 1000 želv sloních.
(zdroj informací pro článek – Wikipedia – zkráceno a upraveno)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *