JEZEVEC AMERICKÝ

Novým druhem v severoamerické expozici safariparku je samec jezevce amerického. Tento představitel lasicovitých šelem je podobný evropskému jezevci lesnímu, ale je celkově menší, má delší srst, žlutavý spodek a výrazný bílý půlměsíc v černém obličeji. Tento jezevec obývá především Velké pláně, ale lze ho zahlédnout i ve Skalnatých horách a v polopouštích na jihu USA.

Zavalité tělo je porostlé stříbřitě šedou srstí, na hlavě má jezevec americký charakteristickou černobílou kresbu. Oči a uši jsou poměrně malé. Toto zvíře si hloubí noru, která může sahat až do hloubky 10 metrů. Spí tzv. nepravým zimním spánkem v „lůžku“, které si vystlal listím a mechem. Někdy, když je teplý den, vstane, aby cosi pojedl. Má málo přirozených nepřátel, ale v případě napadení se umí zuřivě bránit.

Jezevec americký je převážně masožravý. Živí se zejména sysly, psouny a pytlonoši, jež vyhrabává z jejich podzemních úkrytů. K jeho potravě patří také hadi včetně chřestýšů, vejce a mláďata na zemi hnízdících ptáků, hmyz (především larvy a medové zásoby divokých včel). Konzumuje také houby a rostlinnou potravu, zejména oddenky a hlízy, ale i semena včetně dozrávající kukuřice.
Podobně jako u jiných lasicovitých šelem je i pro jezevce amerického typická prodloužená (latentní) březost – přestávka ve vývoji vajíčka trvá šest měsíců. Ve vrhu bývá 3–5 mláďat.

(zdroj informací: Wikipedia, Chovzvířat.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *