KAJMAN ČERNÝ

Novým druhem kajmana v expozici jihoamerické expozici je mladý samec kajmana černého. Tento plaz dorůstá velikosti mezi pěti a šesti metry a je společně s krokodýlem orinockým jedním z největších plazů neotropické oblasti. Žije podél pomalu tekoucích řek, jezer, sezónně zaplavovaných oblastí v povodí Amazonky a dalších sladkovodních stanovišť v Jižní Americe. Má tmavé zbarvení, které u některých jedinců může být skutečně černé. Na dolní čelisti najdeme šedé a hnědé proužkování. Mladí jedinci jsou zbarveni pestřeji než dospělci, s bílými až světle žlutými pruhy na bocích, které jim přetrvávají až do dospělosti. Stavbou těla se tento druh od ostatních kajmanů silně odlišuje, ale kostnatý hřbet se jako u dalších druhů vyvinul. Hlava je velká a těžká, proto může tento predátor chytit i velkou kořist.


Kajman černý je největším dravcem v amazonském ekosystému. Živí se řadou ryb, plazů, ptáků a savců. Je schopen zabít jakékoli zvíře včetně jiných predátorů. Coby vrcholný predátor také může být klíčovým druhem, který hraje důležitou roli při skladbě ekosystému. Rozmnožování nastává v období sucha. Samice si stavějí hnízda, do nichž nakladou vejce, která chrání před predátory.

Kdysi byl kajman černý běžným druhem, hojně se lovil pro svou komerčně cennou kůži, což jej dovedlo téměř k vyhubení. Druh až do 80. let 20. století, kdy se obchod s kůží na jeho populaci projevil, nebyl podrobněji zkoumán. Nyní se do přírody opět navrací, avšak je závislý na ochranných opatřeních.

(Zdroj informací: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *