ANAKONDA VELKÁ

Anakonda velká je had z čeledi hroznýšovitých a těší se titulu nejdelšího a nejtěžšího hada světa. Jejím prostředím je deštný prales v Brazílii, Kolumbii, Peru, Venezuele, Guyaně a na Trinidadu. Kolují o ní hrůzostrašné historky, Indiáni jí říkají „požírač lidí“. Cítí-li se ohrožena, zaútočí i na člověka. Častěji je tomu ale spíše opačně. Nezřídka se stává kořistí člověka kvůli její kůži a je též velkou pochoutkou pro místní domorodce.

Anakondy průměrně dorůstají do délky 5 metrů, ale mohou dorůst až do délky okolo 10 metrů. Nejvyšší doložená hmotnost je 300 kg. Samice bývají větší než samci. Mají olivově nebo žlutohnědě zbarvené tělo s okrouhlými tmavými až černými skvrnami. Od očí se ke koutkům tlamy táhnou nažloutlé, bílošedé nebo načervenalé, černě olemované proužky.Život anakond je spjatý s vodou, jejich oči, vystouplé a položené navrch hlavy jsou jasným znakem. Dávají přednost stojaté nebo mírně tekoucí vodě především v záplavových oblastech. Skvěle plavou, dokážou ve vodě vyvinout značnou rychlost a sílu.V potravě anakonda není vybíravá, loví kajmany, želvy a ryby, ptáky, kapybary a jiné savce. Většinou útočí z vody, ale jsou známy i napadení ze stromu. Svou kořist tráví několik týdnů zalezlá v různých úkrytech. Na souši je pomalá.Samice anakondy bývá gravidní asi 200 dní. Mláďata jsou dlouhá od 35 do 70 cm a bývá jich kolem 30. Anakondy se dožívají až 25 let.

Tento had bývá v zoo chován poměrně často. Kvůli její velikosti a časté útočnosti je nutné zachovávat potřebná bezpečnostní opatření. Jde o velmi kousavé hady s ostrými a dlouhými zuby, kteří patří do terárií jen nejzkušenějším chovatelům. V našem safariparku chováme v současnosti velkou a poměrně agresivní samici a o dost menšího samce, které zcela určitě nelze v expozici střední a jižní Ameriky přehlédnout.

(zdroj informací: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *