MUNTŽAK OBROVSKÝ

Safaripark pod Klíčem vzhledem ke své povaze (virtuální zoo) chová vedle nosorožců sumaterských další vskutku velmi vzácná zvířata – muntžaky obrovské. V zoologických zahradách podle všeho tento muntžak není chován a žije pouze volně ve své domovině. Samec se jmenuje Mark a samice Michelle.

Muntžak (Muntiacus) je rod asijských jelenovitých savců. Jde o nejstaršího známého jelena, je známý už z miocénu, z doby před 15-35 miliony lety. Současné druhy obývají jihovýchodní Asii od Indie a Srí Lanky po jižní Čínu, Tchaj-wan a indonéské ostrovy.Protože žijí v tropech, nemají muntžaci sezónní říji a pářit se mohou během celého roku. Kromě období říje žijí spíše samotářsky. Samci mají krátké parohy, které mohou dorůstat, přesto k vzájemnému boji o teritoria používají spíše špičáky. Muntžak se vyskytuje v tropických a subtropických opadavých lesích, savanách a křovinatých lesích, a to až do výšky 3 000 m n. m. Je to velmi ostražité zvíře, které je aktivní jak ve dne, tak v noci. V případě nebezpečí vydává zvuky připomínající štěkání. Samec muntžaka se dožívá okolo 16 let a samice až 19 let. Nejčastěji se stává kořistí levharta. I když patří muntžaci mezi jelenovité, jsou to všežravá zvířata. Živí se různými rostlinami, jejich výhonky a semeny, ovocem, ale také ptačími vejci nebo i drobnými teplokrevnými živočichy. Muntžaci někdy dokonce požírají mršiny jiných zvířat. Potravu hledají na okrajích lesů a na opuštěných mýtinách. Nikdy se nevzdalují moc daleko od zdroje vody.

Muntžaci jsou zvířata, která v posledních letech vzbuzují velký zájem díky objevům nových druhů: od roku 1994 byly objeveny tři až čtyři nové druhy muntžaků. Ve Vietnamu byl v tomto roceobjeven a popsán největší z dosud známých druhů, a to právě muntžak obrovský. Původněse řadil do nového rodu Megamuntiacus, ale po čtyřech letech vědci přehodnotili svůj postoj a zařadili jej do rodu Muntiacus. Vyskytuje v stálezelených lesích a váží asi 30-50 kg. Má červenohnědou srst. Kvůli kácení a pálení lesů a v kombinaci s lovem je považován za ohrožený druh.(zdroj informací pro článek: Wikipedia, Živa)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *