KYNKAŽU

Snad jedním z neroztomilejších druhů zvířat ve středo a jihoamerické expozici je kynkažu. Pár těchto tropických zvířátek u nás pobývá od října 2017. Sameček se jmenuje Kolby a samička Katy.

Kynkažu je malá stromová šelma s dlouhým chápavým ocasem, příbuzná mývalům a nosálům, vážící 1 až 4 kg, s délkou těla 40-75 cm a ocasu 40 – 55 cm. Samci jsou větší než samice. Jejich srst je vlnitá, sametově hebká a velmi hustá, žlutohnědá s olivově zeleným nádechem, zlatohnědá nebo hnědá. Někteří kynkažu mají tmavý pruh na hřbetě.Žije v tropických deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o samotářské, noční zvíře. Přes den spí v dutinách stromů, po setmění se vydává za potravou. Výborně šplhá, dokáže lézt po kmeni stromu hlavou dolů, a často si pomáhá svým chápavým ocasem.

Přestože je kynkažu šelma, živí se hlavně ovocem (fíky, banány, melouny nebo mangem). Tuto dietu doplňuje bobulemi, kůrou stromů i listy, nepohrdne ani malými obratlovci (žáby, ptáci nebo jejich vejce). Pojídá i hmyz. Kynkažu má dlouhý jazyk, který mu umožňuje lízat nektar i z hlubokých květů. V zajetí se krmí také medem. V tropickém deštném pralese plní důležitou roli opylovače, také roznáší semena rostlin.Kynkažu se množí celoročně, samice přicházejí do říje každé 3 měsíce. Březost trvá 98-120 dní, samice v doupěti rodí jedno, zřídka dvě mláďata. Mládě rychle roste, během prvních 6 měsíců dvanáctkrát znásobí svou porodní hmotnost. Po 2 týdnech otevírá oči, v 7 týdnech již má chápavý ocas. Je odstaveno ve 3 – 5 měsících. Samci dospívají v 18 měsících, samice až ve 30 měsících věku. V zajetí se dožívají průměrně 24 let.V přírodě mají mnoho nepřátel, jsou potravou dravých ptáků i jiných dravců, jako jsou jaguáři. Někdy jsou loveni lidmi, pro maso a kvůli kožešině. Největším nebezpečím je ale odlesňování. Kynkažu je zapsán v příloze II CITES a podléhá zákonu o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů.(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *