LEVHART OBLÁČKOVÝ

Levhart obláčkový je samotářsky žijící velká kočkovitá šelma. Druh popsal Edward Griffith v roce 1821. Jde o nenápadného obyvatele rozlehlých lesů asijských tropů a subtropů. Území výskytu začíná na západě ve středním Nepálu, táhne se přes Bhútán a severovýchodní Indii směrem na východ a jihovýchod. Malá populace žije i v Bangladéši. Oblast rozšíření pokračuje přes Myanmar do Číny a do zemí Indočíny (Vietnam, Laos, Kambodža). Jižní hranicí je Malajský poloostrov (Thajsko, Malajsie). Na východě dříve obývala tato šelma i ostrov Tchaj-wan, ale zde byla vyhubena. Severní hranici výskytu představuje střední Čína.
Jde o nejmenší z velkých koček, dosahuje velikosti velmi malých exemplářů levharta skvrnitého. Její hmotnost se pohybuje nejčastěji od 11 do 23 kg, délka těla dosahuje od 70 do 110 cm, ocas měří až 91 cm. Nazván byl podle velkých tmavých „obláčků“ na srsti. Celkově jde o robustně stavěnou šelmu s relativně krátkýma nohama a velkou hlavou. Špičáky má vzhledem ke své velikosti poměrně dlouhé, mezi kočkovitými šelmami má pouze levhart Diardův delší. Tlapy jsou široké s vysoce pohyblivými klouby, díky tomu se může výborně pohybovat po stromech.
Ačkoliv mu lezení po stromech nedělá potíže, většinu času tráví na zemi, kde obvykle i loví. Jeho kořistí bývají zvířata malé a střední velikosti, především různé druhy kopytníků, opice, ptáci, případně dikobrazi, cibetky a ryby; občas napadá i domácí zvířata.
Rozmnožuje se obvykle jednou ročně; samice po asi 90 dnech březosti rodí 1-5 koťat vážících 140 až 280 gramů. Nejpozději po 11 dnech vidí a v 7. až 10. týdnu života začínají jíst maso, matka je ale kojí až do přibližně 3-4 měsíce. V této době jejich srst – po narození celá šedá – dostává stejné vzorování jako u rodičů. Dospívají ve 20 až 30 měsících, ale osamostatňují se již o několik měsíců dříve. Naděje na dožití v přírodě bývá v průměru 11 let, v zajetí je to o několik let více.
Hlavním nebezpečím pro levharta obláčkového je odlesňování a pytláctví. Velikost jeho populace ve volné přírodě není známa, ale předpokládá se, že jde o méně než 10 000 dospělých jedinců. IUCN hodnotí levharta obláčkového jako zranitelný druh, ale došlo se k tomu na základě odhadů, které vyžadují další zpřesnění. Ochranou divokých jedinců, chovem v zoo a osvětou mezi lidmi se zabývá iniciativa Clouded Leopard Project, která vznikla v USA v roce 2000.
V asijské expozici našeho safariparku v současné době nově chováme pár této kočkovité šelmy, který se podařilo získat z Německa v druhé polovině loňského roku.
(zdroj informací: Wikipedia – upraveno, zkráceno)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *