SOVICE SNĚŽNÍ

Sovice sněžní je mohutná sova, která patří mezi typické obyvatele arktické a subarktické oblastí. Hnízdí v tundrách a náhorních planinách nad hranicí lesa na území Evropy, Asie, Grónska a Kanady.
Tato sova je stálá až potulná, rozšíření a početnost kolísá v závislosti na dostupnosti hlavní potravy – lumíka sibiřského, za kterým může podnikat kratší nebo delší přesuny. Délka těla sovic je kolem 55 cm, rozpětí křídel až150 cm. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 700 – 2950 g. Peří je ve většině šatů jasně bílé, díky čemuž jí poskytuje dobré maskování v zasněžené krajině. Samec má na bílém podkladu pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná a čistě bílý má pouze závoj, hruď, nohy, spodinu křídel a spodní krovky ocasní. Mladí ptáci v prvním roce života se podobají samici, ale jsou celkově tmavší. Zobák je černý, duhovka žlutá.
Hnízdo staví ve vegetaci na mírné vyvýšenině. V květnu až červnu snáší většinou 3 – 9 bílých vajec, velikost snůšky závisí na množství potravy. Sezení samice na vejcích trvá trvá 30-33 dnů a samec přináší potravu. Po vylíhnutí rodiče mláďata na hnízdě prudce brání i proti větším predátorům, než jsou oni sami. Hnízdo opouštějí vě věku 4 týdnů a plné schopnosti letu dosáhnou ve stáří 6 týdnů.
Oproti ostatním sovám je sovice sněžní denním lovcem. V době hnízdění se živí především lumíky, po zbytek roku loví i jiné savce a ptáky do velikosti zajíce nebo husy. Kořist vyhlíží vsedě z vyvýšených míst a zmocňuje se jí po rychlém výpadu do napřažených pařátů. Na hnízdícího jedince připadá jeden až dva lumíci na den, je tak na ně velmi silně vázaná a jejich pokles jejich stavu by znamenal i pokles volně žijících sovic sněžních.
V safariparku v polární expozici je k vidění pár nádherných dravců samec Thor a samice Hedvika, kteří díky svému zbarvení a velikosti jsou vedle svých příbuzných výrů velkých mezi sovami jedním z nejatraktivnějších druhů sov.
(zdroj informací pro článek Wikipedia – upraveno, zkráceno).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *