LEGUÁN ZELENÝ

Leguán zelený je nejznámější druh ještěra z čeledi leguánovitých, který je obyvatelem lesních oblastí tropické Střední a Jižní Ameriky. Přebývá převážně na vysokých stromech zvláště v blízkosti vodních ploch. Obvykle je zelený nebo našedlý, zbarvení však může být i odlišné dle místa výskytu. Jsou uznávány dva poddruhy; Iguana iguana iguana, který žije od Kostariky až po Brazílii a na Karibských ostrovech a Iguana iguana rhinolopha, který má na nose 3-4 malé růžky a vyskytuje se v jižním Mexiku a severní Kostarice. Dále byl leguán zavlečen i na Floridu a Havajské ostrovy.
Má ještěrkovité tělo se čtyřmi pětiprstými končetinami s dlouhými a zahnutými drápy, které mu umožňují udržet se na stromech, a s dlouhým ocasem delším než celé tělo. V nebezpečí se z něj stává účinná obranná zbraň. Typickým znakem tohoto leguána je výrazný hřeben ze zahnutých trnů a hrdelní lalok. Tento prokrvený lalok mu napomáhá v termoregulaci, a využívá jej rovněž při námluvách nebo hájení svého teritoria. Délka těla dosahuje 1-2 m, může vážit 3-5 kg. Samice je o něco menší a lehčí. Leguán zelený je býložravec. Tento ještěr velmi dobře šplhá a plave. Mezi přirozené nepřátele leguána zeleného patří kočkovité šelmy, krokodýli, hroznýši, opice a draví ptáci.
V době rozmnožování spolu samci leguánů často bojují a stávají se teritoriálními. Samice kladou 20-40 vajec do podzemních hnízd a mají 1 snůšku během rozmnožovací sezóny. Mláďata jsou po narození jasně zelená a měří až 27 cm. Mezi mláďaty po narození funguje jakási spolupráce – společně loví a spolu také nocují.
Leguán zelený je hojně chovaným plazem. V dobrých podmínkách se dožívá až 25 let. Safaripark pod Klíčem chová samce tohoto leguána. Jeho dopárování v dohledné době neplánujeme.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *