SKUNK PRUHOVANÝ

Skunk pruhovaný, nazývaný někdy též skunk smradlavý, je šelma s charakteristickým černobílým zbarvením a způsobem obrany proti svým nepřátelům – využívá silně páchnoucího výměšku svých pachových žláz. Skunk se v nebezpečí obrátí proti vetřelci zády a je schopen vystříknout odporně zapáchající sekret pachových žláz až na vzdálenost 3,5 m a obvykle docela přesně zasáhne oči útočníka. Skunk se někdy chová jako domácí mazlíček, pachové žlázky se zvířatům odstraní.
Dosahuje délky 35-40 cm, délky ocasu do 40 cm a hmotnosti 1,5-6 kg. Délka života dosahuje 7-10 let
Skunk pruhovaný je masožravec, který se živí převážně velkými druhy hmyzu a malými savci. Příležitostně nepohrdne ani mršinami, spadaným ovocem, oříšky a vajíčky ptáků hnízdících na zemi.
Skunk pruhovaný je noční zvíře, které se přizpůsobilo životu s člověkem a žije mnohdy ve městech a vesnicích na zahradách. Ve volné přírodě je obyvatelem řídkých lesů.
Skunk má 5-6 mláďat. Samice je březí 2 měsíce. Malí skunkové se rodí slepí a hluší. Mláďata mohou zůstat s matkou v noře až jeden rok.
Tinky a Binky je dvojice skunků obývající expozici zvířat Severní Ameriky. Do Safariparku se dostali zcela náhodně coby nečekaný dar. Vzhledem k tomu, že jde o zvířata, která se u nás ocitla mimo plán rozvoje Safariparku, pořízení dalčích jedinců tohoto druhu je nepravděpodobné.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *