OSEL SOMÁLSKÝ

Osel somálský se vyskytuje v oblasti Afrického ostrohu v Etiopii a Eritrei, v Somálsku je prakticky vyhuben. Je jedním z nejohroženěšíchch druhů savců. V zajetí žije kolem něco málo přes 100 zvířat, ve volné přírodě je jejich počet kritický (kolem 200 – 400 ks). Důvodem je úbytek vhodných lokalit, pytláctví a často zuřící ozbrojené konflikty v oblasti výskytu.
Osli somálští dokáží přežít v extrémních podmínkách polopouště a skalnatých terénů s řídkými travnatými porosty. Jejich potravou jsou tuhé trávy, pupeny a větve keřů. Dokáží vydržet řadu dní bez příjmu tekutin. Tvrdá kopyta jim umožňují se pohybovat ve vyschlém a kamenitém podkladu.
Klisny tvoří skupinky s mláďaty, sdružující se do větších stád při pastvě. Mladí samci vytvářejí malá stáda, ve kterých čekají na vybojování teritoria s napajedlem. Toto si obhajují. Sem se klisny přicházejí napít a na oplátku samcům se s nimi pářit. Březost samice trvá zhruba rok. Mládě váží cca 30 kg a je půl roku kojeno matkou. Dospívá ve věku kolem tří let. Oslové somálští se dožívají až 30 let. Před úplným vyhubením je může zachránit chov v zoologických zahradách.
Safaripark pod Klíčem v současnosti chová pár těchto zvířat, samce Lojzu a samici Lízu.
(zdroj informací: zoo Liberec, zoo Dvůr Králové)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *