ANTILOPA DERBYHO

V Safariparku pod Klíčem mohou návštěvníci expozice obdivovat rodinku východního poddruhu antilopy Derbyho. Tuto tvoří samec Derry, samice Antila a mládě – sameček Targo. V příštím období je vedením Safariparku plánováno pořízení další samice.
Tato antilopa je největším druhem antilop na světě. Má až přes metr dlouhé spirálovité rohy. Jednotlivá zvířata lze rozlišit podle charakteristického pruhování na bocích, které se po celý život zvířete nemění a jsou jasným identifikačním znakem jedinců tohot druhu. mohutný kontrastně černobílý lalok začíná hned pod bradou, uši má okrouhlé. Samci jsou větší než samice, ale i přes svou velikost působí ladným elegantním dojmem.
Antilopa Derbyho se vyskytuje ve dvou dva poddruzích. Východní poddruh je v počtu 14 000 jedinců rozšířen v Kamerunu, Středoafrické Republice a Súdánu. Je zařazen mezi málo ohrožené druhy. Tyto počty se ale zdají být ale podle nejnovějších informací značně nadhodnocené. Východní poddruh je chován v několika málo zoologických zahradách (např. v JAR a USA), západní poddruh ale v žádné zoo nenajdete. Ten byl ještě na začátku minulého století rozšířen v Senegalu, Gambii, Guinea-Bissau, Mali, Sierra Leone, Pobřeží slonoviny, Togu a Ghaně. Podle odhadů zbývá dnes posledních 100-200 volně žijících jedinců pouze v parku Niokolo Koba v Senegalu. Nejvíce se na úbytku antilop Derbyho podepsalo pytláctví, pastva dobytka a další lidské aktivity.
V roce 2000 bylo z Národního parku Niokolo Koba v Senegalu z poslední žijící populace západního poddruhu odchyceno 6 zvířat, jež se stala základem záchranného programu, který vede tým vědců a odborníků z České zemědělské univerzity v Praze. V roce 2010 členové týmu pracující na záchranném programu založili sdružení Derbianus CSAW (dnes Derbianus Conservation, z.s.), aby mohli pokračovat v záchranném projektu pokračovat a zajistit jeho financování. Více se o tomto projektu můžete dozvědět na www.derbianus.cz a případně se do něho i zapojit.
(zdroj informací: Wikipedia a zoo Ostrava)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *