Kočkodan dianin

Relativně nedávno pořízeným druhem opic do africké expozice je kočkodan Dianin. Samec Ned je prvním členem budoucí chovné skupinky těchto krásných opic, která se u nás nově vzniká. V březnu se vedení safariparku podařilo k Nedovi získat první z několika zamýšlených partnerek. Jejich seznámení proběhlo úspěšně a oba lze již společně vidět v africké expozici.

Tento primát je výrazným zástupcem kočkodanovitých, pojmenovaným podle římské bohyně lovu Diany, zřejmě díky jeho elegantnímu vzhledu a nápadným pohybům. Vyskytuje se v severozápadní části Guinejského zálivu od Sierry Leone až po řeku Sassandra v Pobřeží Slonoviny. Obývá tropické deštné lesy, často poblíž lidských obydlí a plantáží. Má černou až tmavě šedou srst s bílým hrdlem, podpažím, nápadným vousem, pruhem na vnitřní straně stehen a dlouhým límcem, který roste směrem nahoru. Černou obličejovou masku lemuje seshora bílý proužek prodloužené srsti, jinak je kromě vousu a límce jejich srst na většině těla krátká a uhlazená. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje mezi 4 až 7 kg.

Tento primát s denní aktivitou tráví život na stromech a na zem sestupuje zřídka. Dorozumívá se různými pohyby těla a hlučnými a výraznými zvuky. Mezi jeho predátory patří levharti, hadi, lidé a větší druhy afrických orlů. Pokud je spatří, během chvíle díky svým lezeckým schopnostem zmizí v hustém stromoví.

Za potravou se vydává po celý den, vyhledává ovoce a hmyz, spokojí se i s květinami, mladými listy a drobnými obratlovci.Tato opice se dožívá až 20 let. Žije v menších skupinách tvořených dospělým samcem, několika samicemi a jejich mláďaty. V dobrých podmínkách se mohou samice tohoto druhu rozmnožovat i každoročně. Březost trvá 5 měsíců a samice rodí většinou 1 mládě. To se během prvních měsíců života musí držet matčiny srsti na břiše, kde má přístup k mléku. Samice jej důkladně střeží a nechá o samotě jen zřídka až téměř do dospělosti. Když se již mláďata nemusí nosit na matčině břiše, velmi aktivně si hrají s ostatními mláďaty ve skupině. Kočkodan Dianin dospívá zhruba ve 3 letech. Samice zůstávají s matkami i po dosažení této věkové hranice, samci skupinu opouštějí těsně před dosažení pohlavní dospělosti.Kočkodan Dianin je ohrožován převážně masivní ztrátou přirozeného biomu, která jej donutila obývat pouze okraje deštných pralesů, a lovem. V Červeném seznamu IUCN jej najdeme v kategorii ohrožených druhů.

(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *