PAKŮŇ BĚLOOCASÝ

Pakůň běloocasý obývá travnaté savany Jihoafrické republiky, Namibie a Botswany. Ozývá se temným, protáhlým bučením, které zní jako „gnu-úú“, což dalo zvířeti jméno T’gnu v jazyce domorodých Khoikhoiů, které později ve formě gnou či gnu převzali i běloši.

Jde o velkého přežvýkavce, který dosahuje hmotkosti až 150 kg, délky těla kolem 2 metrů a výšky v kohoutku 1,2 m, který původně žil ve velkých stádech společně s kvagami, antilopami skákavými, pštrosy a buvolci pestrými. Pravidelně migroval za potravou, dnes ale žije na omezených územích, čímž tuto možnost ztratil.

V době říje vytváří samci harémy samic a dočasně obhajují teritorium před případnými soky. V této době jsou velmi agresívní. Březost samice trvá 8,5 měsíce, pak se narodí jediné mládě, které je několik minut po narození schopno postavit se na končetiny a o něco později již následovat stádo. Pakoně běloocasí často předvádějí různé zdánlivě nesmyslné pohyby, připomínající jakýsi tanec, často více zvířat současně. Jde o série výskoků, předstíraných výpadů, točení na místě a šlehání ocasy. Smysl tohoto chování dosud není jasný.

Přirozenými predátory pakoní jsou velké africké šelmy, případně krokodýl nilský (lvi, hyeny a psi hyenovití). Levharti a gepardi jsou nebezpeční jen mláďatům. Pakůň běloocasý byl dříve považován za škůdce a nevítaného konkurenta domácího skotu a od 18. století byl hromadně vybíjen. V přírodě byl do roku 1900 skoro vyhuben a přežíval jen na některých soukromých farmách v počtu cca 300 kusů. Chovem v zajetí a přísnou ochranou se ale podařilo populaci obnovit. Většina pakoní běloocasých dnes žije v přírodních parcích, rezervacích a na soukromých farmách, na nichž mohou být předmětem trofejového lovu. Jejich populace odhaduje na 18 000 jedinců. Podle Červeného seznamu IUCN je klasifikován jako druh závislý na ochraně.


Pakůň běloocasý není častým chovancem zoologických zahrad kvůli značné agresivitě samců vůči lidem i zvířatům ve společných výbězích. Safaripark pod Klíčem před časem získal pro expoziční účely skupinku tří samců. V dohledné době je plánováno pořízení několika samic pakoňů běloocasých a vytvoření větší skupiny těchto zvířat.

(zdroj: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *