takin čínský

Nejdlouhodobějším projektem v historii Safariparku pod Klíčem bylo získání páru čínských takinů pro asijskou expozici. Letos se konečně podařilo nelehký záměr k naší velké radosti úspěšně zrealizovat. Takin čínský neboli zlatý obývá horské oblasti Himalájí, Indie a západní Číny (Assam, Mishmi, S´chuan, Shensi) v nadmořských výškách 2000 – 4500 m. V zimní sezóně migruje do nižších poloh. Žije v jehličnatých lesních a hustých porostech zakrslých bambusů a rododendronů.Jako nový druh byl takin čínský objeven v roce 1950.


Takini čínští dorůstají výšky 170 – 220 cm, samice jsou menší než samci. Váží až 350 kg a dožívají se 12-16 let. Vyznačují se svou typickou dlouhou „zlatou“ srstí a mohutnými zatočenými rohy až 64 cm dlouhými. Končetiny jsou uzpůsobeny tvarem a stavbou k pohybu v jeho životním prostředí – jsou krátké a zavalité s širokými kopyty pro snadný pohyb v hustém podrostu.


Žijí v rodinných skupinách tvořených 8 – 10 jedinci. V době nedostatku potravy se takini sdružují do stohlavých stád. Staří jedinci jsou samotářští. Rozmnožování začíná v červnu a trvá do konce července. Samice je březí 7 – 8 měsíců, poté rodí v únoru a březnu jedno, vzácně dvě mláďata, která dospívají v 4,5 – 5,5 letech.

Potravu přijímají takini brzy ráno a v pozdním odpoledni, nejaktivnější jsou přes den. Při cestách za potravou prošlapávají úzké cestičky hustýn porostem. Živí se trávou, listy, pupeny nebo bambusovými výhonky. Jejich hlavními predátory jsou medvědi a vlci. Pokud takin vycítí nebezpečí, ulehne do bambusového porostu.
Protože je považován za národní dědictví Číny, jsou takini čínští udržováni téměř výhradně na jejím území. Je jen velice málo zoologických zahrad, které je chovají. Kvůli kultivaci krajiny, odlesňování a pytlačení pro vysoce ceněné maso byl v minulosti téměř vyhuben. V současnosti je považován za zranitelný druh.

(zdroj informací: Wikipedia  a ZOO Liberec)

3 komentáře u „takin čínský“

    1. Ještě jeden dodatek, modelování zpětně kříženého pratura (jinak Heckův skot), jsem na pár dní odložil. Nějak se mi nedaří chytit rozumné měřítko vůči zubrům, asi budu předělávat kostru u býka :-(. Nechci to přílišvuspěchat, protože potřebuji v rámci evropské části stránek vytvořit takovou menší expozici s exmoory, zubry a rodinkou praturů.

  1. A to ani netušíš, v jakém časovém tlaku jsem ji modeloval, dva večery čisté práce. :-)))) Mimo ní mám hotovou zubřici č.2 a zřejmě budu dělat mládě takina a lemuřici vari do páru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *