KOSATKA DRAVÁ

Kosatka dravá se vyskytuje ve všech oceánech, při evropských pobřežích je dosti hojná. Dosahuje i polárních oblastí. Kosatky byly spatřeny i v Baltském a vzácně i ve Středozemním moři.

Délka těla samců je do 9 m, samic do 6 m. Jedná se o největší druh delfínů. Typická je zvláště u samců velice vysoká až 180 cm velká hřbetní ploutev. Plave-li kosatka dravá na hladině, vyčnívá daleko z vody. Přes černé boky se táhne za hřbetní ploutví bílý pruh směrem k břichu a bezprostředně za hřbetní ploutví se vytváří bílé sedlo. Protáhlá bílá skvrna leží kromě toho za okem. Bílé břicho a spodní čelist jsou výrazně bílé. Oddělení obou barev je velice ostré a kresba je naprosto charakteristickým znakem kosatek. V každé polovině čelisti je 10-13 zubů. Stavba těla je robustní a ve srovnání s menšími delfíny méně štíhlá. Přesto je kosatka dravá předčí jak rychlostí, tak vytrvalostí.

Kosatky žijí ve velkých rodinných svazcích nebo menších skupinách, v nichž je často přítomen jediný vzrostlý samec. Březost trvá kolem jednoho roku a narozené mládě je přes 2 m dlouhé. Na rozdíl od ostatních kytovců jsou samice brzy po porodu opět schopny zabřeznout, takže mohou rodit mládě každý rok. Kosatky jsou zdatní lovci, kteří napadají i větší kytovce. Loví ve skupině a jsou nebezpečím pro všechna mořská zvířata. V mořských akváriích se tito delfíni ukazují jako učenlivá, inteligentní a laskavá zvířata, která v mořských akváriích předvádějí neuvěřitelné kousky. První zajetí kosatky a její předvádění se uskutečnilo ve Vancouveru v roce 1964. Během 15 let bylo za tímto účelem odchyceno v Tichém oceánu asi šedesát nebo sedmdesát jedinců. Na konci 70. let 20. století a v první polovině let 80. se kosatky obvykle odebíraly z islandských vod, poté začaly být úspěšně odchovávány v zajetí a odchyt v přírodě se stal výrazně vzácnějším. V zajetí byly zaznamenány ojedinělé případy kosatek napadající lidi své cvičitele. V poslední době se v některých státech od držení kosatek v zajetí postupně ustupuje. V některých státech, jako je například Kanada, je jejich chov vysloveně zakázaný. V Safariparku pod Klíčem vzhledem k tomu, že je virtuální zoologickou zahradou, si můžeme dovolit bezrizikový chov kosatek, aniž bychom je ohrožovali na životě. V současnostichováme samici kosatky s mládětem a dohledné době by k nim měly přibýt další dvě kosatky.

/použitý zdroj: Chovzvířat.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *